Здраве и красота

Защо велоергометърът е един от най-полезните уреди

Отслабнете и стегнете фигурата с негова помощ

08.09.2023г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Велоергометърът е един от най-полезните уреди, които можете да изберете за домашните си тренировки. Не го пропускайте и когато сте във фитнеса, защото този уред носи ползи едновременно в намаляването на теглото и стягането на мускулатурата. 

Ако предпочитате да тренирате вкъщи и се чудите на какъв уред да се спрете, вижте защо велоергометърът е най-добрият избор за отслабване и стягане. 

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Велоергометърът е полезен за сърдечносъдовата система 

Карането на велосипед или велоергометър е много важно за сърдечносъдовата система, защото представлява кардиотренировка. Кардиото ускорява сърдечния ритъм, забързва метаболизма и създава предпоставки за намаляване на холестерола и кръвното налягане. 

Всички тези полезни ефекти влияят изключително добре на сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват втвърдяването на стените на артериите, което е важно за превенцията на атеросклероза и запушвания. 

Подобрява дихателната функция 

Кардиотренировките, част от които е и карането на велоергометър, подобряват както сърдечносъдовата, така и дихателната система. Това е така, защото тези две системи са неразривно свързани. 

Когато ускорявате пулса и същевременно напрягате мускулатурата, карайки велоергометър, вие учестявате и дишането. Това прочиства белия дроб, увеличава капацитета му и ви прави по-издръжливи. Подобряването на функциите на белия дроб е от значение и за добрия имунитет и устойчивостта на дихателната система към болестотворни микроорганизми. 

6 упражнения за плосък корем вкъщи

Ускорява процеса на отслабване 

Редукцията на телесното тегло се постига най-ефективно при комбинация от здравословна диета, силови и кардиотренировки. Тази съвкупност ви помага да премахнете излишните мазнини по-лесно. А велоергометърът съчетава именно кардио и силови тренировки, което ви носи двойна полза. 

Подобрява чувствителността на клетките към инсулина 

Инсулиновата резистентност е често срещано метаболитно състояние, което причинява скок в кръвната захар и нивата на инсулин. Това създава предпоставка за трупане на излишна мастна тъкан. Колкото повече килограми трупате, толкова повече намалява чувствителността на клетките към инсулина. Така се попада в омагьосан кръг, който ви пречи да контролирате теглото и да отслабнете. 

Ако тренирате редовно с велоергометъра си, чувствителността на клетките към собствения инсулин ще се подобри, рискът от инсулинова резистентност и диабет тип 2 ще намалее. А най-добрата новина е, че ще отслабнете по-бързо и лесно, ако се упражнявате на този уред редовно. 

Велоергометърът щади ставите 

Някои тренировки са изключително натоварващи за ставите. Такива са тичането, скачането на въже, спортове, при които имат натиск върху ставите, причинен от собствена или добавена тежест. 

5 изометрични упражнения за сила, баланс и стегната фигура

Докато при карането на велоергометър натискът върху ставите е сведен до минимум. Вие сте седнали и въртите педалите на уреда, като това ускорява пулса и стяга мускулатурата преди всичко на краката и таза, като същевременно не предизвиква такова натоварване върху коленете, глезените и тазобедрените стави, каквото се наблюдава при спринт, например. 

Коментирай
Свободно време