Здраве и красота

Хитри трикове да спрете да преяждате

Как да ограничите приема на излишни калории и да отслабнете

10.09.2023г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преяждането е нещо, което не само пречи на красивата ви фигура, но и товари организма ви с излишни калории и вещества, от които нямате нужда. Понякога е ясно кога сте преяли, щом ви е станало тежко. Но понякога преяждането става неусетно без да разберете, поглъщайки много излишни калории без да се чувствате претъпкани с храна. 

4 типа личности, склонни да преяждат

Всичко зависи от това каква храна консумирате и в какви комбинации. Някои храни носят много калории, тъй като съдържат повече мазнини. Такива са ядките, сирената, млечните продукти, маслата, зехтинът, зърнените и пълнозърнестите храни. 

Много често преяждането се случва, когато дълго време гладувате, умишлено или не, което ви кара в края на деня да погълнете обилна вечеря, за да утолите желанието за храна и липсата на енергия. В други случаи пък преяждането се състои в това да посегнете към сладки храни, десерти и други лакомства, само защото сте се въздържали от друга храна. 

Каквато и да е причината да преяждате, има някои начини да спрете да го правите и да контролирате глада си. 

Ето някои хитри трикове да спрете да преяждате и да въведете контрол в храненето. 

Повече сън 

Ако спите повече, това не само ще удължи периодите, в които не усещате глад, но и ще ускори метаболизма. Липсата на достатъчно сън забавя обмяната на веществата и пречи на нормалното им разграждане. Това води до липса на енергия и желание да запълните недостатъчните ѝ количества с храна, в повечето случаи носеща излишни калории. 

Изхвърлете вредните храни от шкафовете 

Прочистете кухненските си шкафове и местата, на които държите лакомства. Те не ви трябват, а само пречат на красивата ви фигура. Не дръжте лакомства, десерти и сладкиши в шкафовете, за да не се изкушавате. 

Как да спрете да преяждате късно вечер

Никога не прегладнявайте 

Колкото по-често допускате да прегладнявате, толкова по-често ще нарушавате нормалния си ритъм на хранене. Организмът се нуждае от график и изградени навици, за да регулира обмяната на веществата си. Ако постоянно прегладнявате, рискът да преяждате след това е много голям. 

Пийте много вода 

Колкото повече вода приемате, толкова по-сити ще се чувствате. Водата допринася за подобряване на метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Много често гладът, който изпитвате е по-скоро жажда. Затова не допускайте да се дехидратирате. 

Свързани статии

Включете повече фибри и протеини 

Протеините и фибрите в храната дават много енергия и усещане за ситост. Това ще ви предпази от преяждане, защото ще се чувствате сити през по-голямата част от деня. 

Хранете се колкото се може по-бавно 

Съзнателното бавно хранене и дъвчене на храната дава възможност на мозъка да получи необходимите сигнали за ситост, изпращани от храносмилателната система. 

5 напитки за добро храносмилане след преяждане

Използвайте малки съдове 

Когато се храните в малки съдове, това ще ви предпази от преяждане. Апетитните големи порции ви карат да се храните със сетивата си, а така преяждате неусетно. Ако използвате малки съдове, ще изядете толкова, от колкото реално имате нужда. 

Коментирай