Здраве и красота

Какво предизвиква поява на пяна в урината

Възможни причини за промени във вида и структурата на урината

11.09.2023г. / 09 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Урината е екскремент, който съдържа много ценна информация за здравословното ви състояние. Неслучайно тя е често използвана за скрининг и диагностициране на различни здравословни състояния и заболявания. Всяко изменение в показателите и съдържанието на урината може да подскаже за вътрешен проблем. Навременното му откриване е от огромно значение за превенцията на опасни заболявания.

5 признака на инфекция на пикочните пътища

Урината може да се промени по много начини. Един от тях е появата на пяна. Ако урината ви е станала пенлива, с променени цвят и мирис, това може да е провокирано от няколко възможни състояния.

Какво предизвиква поява на пяна в урината?

Внимание! Статията е информативна. Ако забележите промени в урината, незабавно се консултирайте с лекар, който да определи причината. Не пропускайте регулярните контролни изследвания на урината за ранно откриване на различни здравословни състояния.

Дехидратация

Една от най-безобидните причини за поява на пяна в урината е обезводняването. Ако не сте пили достатъчно вода няколко дни подред е много вероятно това да се отрази на урината. Тя става по-тъмна, с по-наситен натрапчив мирис и може да се появи и пяна при уриниране.

Високо кръвно налягане

Една възможна причина за поява на пяна в урината е недобре контролирано кръвно налягане. Ако стойностите му се повишат и останат високи задълго, това може да предизвика поява на пяна при уриниране.

Как да премахнете петна и миризма от урина от килим

Диабет

Диабетът е коварно състояние, което има много скрити симптоми и оплаквания. Възможно е дълго време да не разберете, че имате диабет, докато не започнат да се появяват различни признаци. Един от тях е пяната в урината.

Настъпва, защото при диабет стойностите на кръвната захар и инсулина са извън нормата, което причинява натрупване на белтък в урината. Той е и причината да се появи пяна, както и при високо кръвно налягане.

Инфекции

Хроничните инфекции могат да причинят поява на пяна в урината. Те също често са причина за отделяне на белтък в урината, който прави структурата и пенеста. Сред хроничните инфекции, предизвикващи отделяне на белтък в урината са ХИВ, хепатит, бъбречни инфекции.

Приели сте множество медикаменти

Много често хората не си дават сметка, че приемът на лекарства без рецепта не е шега. Ако приемате много хапчета по някаква причина, това може да причини промени в бъбречната функция, да я затрудни и да предизвика поява на пяна в урината.

За какво подсказва мирисът на урината?

Бъбречни заболявания

Бъбреците са органът, който отговаря за отделянето на урината. Когато в тях е налице инфекция или заболяване, остро или хронично, урината се променя. Тези промени са показателни за това от какво точно страдат бъбреците. Една от възможните промени е именно поява на пяна.

Коментирай
Здраве и красота