Здраве и красота

Няколко здравословни заместители на ориза, които ще ви помогнат да отслабнете

Заменете обикновения ориз с черен или кафяв

08.09.2023г. / 16 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитвате да спазвате определен режим на хранене, със сигурност един от най-бързите начини да свалите излишни килограми е да преминете към диета, която е с намалено съдържание на въглехидрати. Вероятно в началото ще ви е трудно да ограничите консумацията им, но в следващите редове ще ви споменем няколко алтернативи на ориза, които могат да ви помогнат да отслабнете. Ето ги и тях:

Черен ориз

Това, което го различава от традиционния ориз, на първо място е неговият отличителен цвят. Освен това, той може да донесе на организма ви редица ползи. Антоцианините са пигменти, открити в различни сини и лилави храни, като за тях е доказано, че помагат на клетките, като ги защитават от увреждане. За тези специфични пигменти се знае и че помагат за намаляването на възпалителните процеси, както и за потискането на развитието на сърдечносъдови заболявания. Консумацията на черен ориз може да ви помогне да поддържате формата си и оптимално здравето на сърцето си.

Сладки картофи

Сладките картофи са отличен източник на сложни въглехидрати и диетични фибри, които могат да бъдат много полезни за здравето на стомашно-чревния тракт. Освен това те са невероятен източник на бета-каротин, който е и антиоксидантът, отговорен за яркия оранжев цвят на зеленчука. Той може да бъде изключително полезен за здравето на очите.

За какво да използвате ориза освен за готвене

Киноа

Този популярен заместител на ориза е без глутен и е с много по-високо съдържание на протеин. ½ ч. ч. сготвена киноа ще ви снабди с около 4 грама протеин (което е около 2 пъти повече от протеина, съдържащ се в същото количество ориз). Киноата е източник на пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички 9 основни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Това я прави прекрасен източник на протеин за хора, които спазват хранителни режими без животински продукти.

3 здравословни вида ориз, които да похапвате

Ориз от карфиол

Този вид „ориз“ е отлична нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на ориза. Има мек вкус, а на текстура и външен вид напомня сварен ориз. За да си го приготвите, рендосайте на ренде желаното количество карфиол или пък го смелете с помощта на кухненски робот. След това го задушете на не много висока температура с малко олио, докато покафенее.

Хитри начини да използвате ориз, освен за готвене

Ечемик

това зърно много напомня на овеса и има подобна текстура и землист вкус. Освен това то съдържа и най-различни хранителни вещества, сред които са ниацин, цинк, селен и др. Ечемичната трева е богата на хранителни фибри и действа като източник на полезни бактерии в дебелото черво. Тези бактерии помагат за ферментацията на съдържащите се в ечемика фибри, формирайки киселина, която е основната храна за чревните клетки.

Петте най-вредни храни при диабет

Булгур

Булгурът е още един пълнозърнест заместител на ориза. На вид и размер наподобява кускус, но за разлика от него, той представлява натрошени пълнозърнести зърна. Пшеничният булгур е с най-ниско съдържание на калории (само 76 калории на ½ чаша). Една част булгур се приготвя с две части вода и след като кипне, котлонът се намалява, а булгурът се готви, докато омекне.

Диета при проблеми с щитовидната жлеза

Кафяв ориз

Кафявият ориз е богат източник на феноли и флавоноиди. Това са два вида антиоксиданти, които помагат за намаляване на увреждането на клетките и редуцират риска от преждевременно стареене. Този вид ориз осигурява много витамини и минерали, сред които: калций, желязо, манган, магнезий, фосфор, селен, витамин B1, витамин B2 и др. Освен това кафявият ориз осигурява повече диетични фибри от белия ориз, а това ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, приемайки по-малко калории.

Коментирай
Здраве и красота