Здраве и красота

6 храни с високо съдържание на витамин C

Хапвайте печени картофи

21.09.2023г. / 09 43ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Едва ли има някой, който да не знае какво е действието на този витамин. Със захлаждането на времето става и все по-актуална темата за превенцията от настинки и вируси. Ако искате да сте здрави и силни и през новия сезон, погрижете се за здравето си, като първото нещо, на което да обърнете внимание е храната. В следващите редове ви предлагаме няколко храни, които са с високо съдържание на витамин C и които ще ви помогнат да засилите имунната си система. Ето и кои са те:

Червени чушки

Ако отворите официалната страница на медицинското училище към университета Харвард, наред с другите популярни продукти, които са източник на витамин C, там ще срещнете и този така популярен у нас зеленчук. Пиперът, както го наричат в някои региони на България е част от нашите кулинарни традиции от векове. Той се състои от около 92% вода, като това го прави идеален за консумация по време на диета. Само една чушка може да ви снабди с необходимото количество витамин C за деня. Освен това в червения зеленчук се съдържа и витамин B6, който играе ключова роля за формирането на червените кръвни клетки.

Ягоди

Ягодите безспорно са един от най-предпочитаните и вкусни горски плодове. Те са подходящи за консумация дори от хора, които спазват стриктен кето или нисковъглехидратен режим. Освен с вкус, те ще ви изненадат и с ползи за здравето. Те съдържат ценни антиоксиданти и специфични вещества, които подпомагат здравето на сърцето. Тук трябва да споменем, че в техния състав влизат и манган, фолат (важен за организма по време на бременност), както и калий, който пък може да помогне за регулирането на нивата на кръвното налягане.

Домати

Свързани статии

През летните месеци със сигурност сте консумирали големи количества от тях, особено под формата на салати. Може би не знаете, но всъщност доматите освен вкусен, са и ценен източник на витамин C. Те са с много малко калории (само 18 за 100 г) и съдържат калий. Според редица проучвания, без значение как са приготвени – варени, печени или сурови, доматите могат да ви помогнат в борбата срещу хронични заболявания и да намалят риска от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Кръстоцветни зеленчуци

Броколи, карфиол, кейл, брюкселско зеле, спанак, зеле – всички тези зеленчуци съдържат много малко калории и за сметка на това имат големи ползи за здравето. В състава им влизат глюкозинолати – това са съединения, които придават горчивия им вкус. Според редица изследвания, те имат силни противовъзпалителни свойства, предпазвайки клетките от увреждания.

Картофи

Свързани статии

Често подценяваме обикновените картофи. Те са набеждавани заради въглехидратите им и за съжаление са премахвани от менюто на почти всеки хранителен режим. Истината е, че стига да се консумират в умерено количество, без да се пържат, картофите могат да бъдат много полезни. Един средно голям печен картоф съдържа около 30% от препоръчителната дневна доза витамин C, както и 30% калий, 20 % манган и др. Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Те действат като антиоксиданти в тялото, неутрализирайки вредните молекули (известни като свободни радикали).

Цитрусови плодове

Няма как да ги подминем, тъй като те са предпочитаният от мнозина източник на витамин C. Можете да ги консумирате директно, под формата на сок или смути, но за предпочитане е да изберете да ги ядете цели. По този начин ще поемете по-голямо количество от съдържащите се в тях фибри. Въпреки всичките им полезни свойства и съдържанието на витамин C, витамини от B групата, фосфор, магнезий, желязо и др. препоръчително е да ги приемате в умерени количества, заради съдържанието на захар.

Коментирай