Здраве и красота

10 признака на дефицит на витамин С

Косата ви е суха и накъсана

30.08.2023г. / 10 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин С е известен с това, че е водоразтворим витамин, от който тялото ни се нуждае, за да изпълнява нормално множество ежедневни функции. Тъй като организмът ни не го съхранява, много по-лесно е да се стигне до дефицит на витамина. 

За да намалим този риск е важно редовно да консумираме плодове и зеленчуци или след консултация с лекар да започнем прием на хранителни добавки витамин С. Болките в костите и ставите е един от признаците на недостиг. Вижте още 10 признака, че тялото ви не получава достатъчно от този така важен антиоксидант. 

Внимание! Преди прием на хранителни добавки или при някои от изброените признаци, се консултирайте с лекар. 

1. Страдате от кървящи и подути венци. Венците са изградени частично от колаген, поради което са склонни да бъдат по-чувствителни, когато нивата на витамин С спаднат. 

2. Имате чести кръвотечения от носа. Кървенето от носа се появява, когато малките кръвоносни съдове в носа се спукат, така че честото кървене от носа е признак на слаби кръвоносни съдове в носа. От друга страна, кръвоносните съдове също се укрепват от колагена.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

3. Косата ви е суха  и накъсана. Състоянието на косата също зависи от колагена в тялото ни, което се нуждае от витамин С, за да се синтезира. Дефицитът на този антиоксидант може да е причина за влошаването на състоянието на косата.

4. По-бавно зарастване на рани. Възстановяващият механизъм на вашето тяло зависи отчасти от витамин С. При недостиг този процес е по-малко ефективен, причинявайки по-продължително кървене и по-бавно заздравяване на кожата и раните. 

5 минерала за отслабване

5. Дефицит на желязо. Доказано е, че витамин С допринася за по-ефективното усвояване на желязото от организма. Според учени, дефицитът на желязо често върви ръка за ръка с дефицита на витамин С. 

6. Кожата ви е по-суха, зачервена, вяла. Колагенът е структурен елемент, който поддържа кожата ни еластична, забавя появата на бръчки. Ето защо, ние се нуждаем от достатъчно количество витамин С. Като антиоксидант, витаминът допринася за намаляване увреждането, причинено на кожата от излагане на UV светлина, намалявайки риска от слънчево изгаряне.

7. Лесна поява на синини. Ако сте от хората, които по-лесно получават синини, това може да е знак, че стените на кръвоносните ви съдове, които са изградени предимно от колаген, са слаби. Витамин С помага за укрепване им, като стимулира производството на колаген.

Какво предизвиква болезнени крампи в краката през нощта

8. Често страдате от инфекции. Витамин С помага за стимулиране на синтеза на бели кръвни клетки, които атакуват бактериите и вирусите като част от имунния отговор. Ето защо този витамин се смята за един от най-важните за подсилване на имунитета.

Свързани статии

9. Лесно се уморявате, промени в настроението. Има много причини по-често да се чувстваме уморени или да изпитваме резки промени в емоциите. Въпреки това витамин C играе ключова роля в производството на енергия и стабилизирането на настроението, така че дефицитът му може да е причина да нямаме толкова енергия и да страдаме от промени в настроението.

10. Покачване на теглото. Не само дефицитът на витамин D се свързва с напълняване. Този на витамин С също се смята за отговорен за забавянето на метаболизма. Когато метаболизмът ни се забави, е по-вероятно да започнем да трупаме излишно телесно тегло.

Коментирай
Здраве и красота