Храни с хистамин, които влошават алергиите

Избягвайте консумацията им

04.10.2023г. / 08 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хистаминът е химикал, който се освобождава от белите кръвни клетки, когато имунната система се защитава срещу потенциален алерген. Този процес би могъл да възникне вследствие на предизвикващи алергия агенти като цветен прашец, мухъл, влага, прах и определени храни. Сезонните алергии често са причина за отделянето на хистамин в тялото, но храните също могат да съдържат този химикал. Не бива да забравяме, че от сезонни алергии страдаме не само през пролетта. Есента и зимата в природата също се наблюдават цъфтежи на определени видове.

При наличието на алергия или съмнение за нея, е важно да потърсим лекарска помощ. Може да ни се назначи тест, определени медикаменти, да се препоръча следването на диета, която включва избягването консумацията на храни, съдържащи хистамин.

Състояния, които всъщност не са алергия

Повечето хора могат да понасят храни с високо съдържание на хистамин, но приблизително 1% от населението има непоносимост към хистамин. При тези хора хистаминът се натрупва в тялото и не се разгражда правилно.

Как да овладеем алергиите?

Това може да предизвика реакция на имунната система, водеща до симптоми като диария, задух, главоболие или кожно дразнене.

Сред храните, за които е известно, че съдържат повече хистамин и могат да влошат алергиите са домати, спанак, патладжани, черен чай, какао, шоколад, консервирани храни, ягоди, сушени плодове. С кои други храни е добре да се внимава, особено по време на алергия, вижте в галерията ни.

По материали от webmd.com

 

Коментирай