Здраве и красота

Защо мащерката е толкова полезна за здравето и в ежедневието

За ползите от прекрасната билка

03.10.2023г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мащерката е чудесна билка с множество качества. Тя е полезна за здравето, защото съдържа невероятни микроелементи и вещества, подкрепящи функциите на организма в много отношения. Тя е много добро средство не само да подправите ястията си, но и да подобрите здравословното си състояние.

11 причини фурмите да са толкова полезни за здравето

Защо мащерката е толкова полезна за здравето?

За висок имунитет

Чаят и отварата от мащерка подобряват имунните защити на организма. В мащерката се съдържат много ценни за имунната система антиоксиданти и фитохимикали, които подобряват съпротивителните ѝ сили. Мащерката е много богат източник и на минералите желязо, манган, мед, цинк, които играят много важна роля за имунитета.

За контрол на кръвното налягане

Пийте повече чай от мащерка, за да понижите натурално кръвното налягане. Отварата от мащерка има свойството да подобрява стойностите на кръвното налягане и да ги нормализира. Тя е естествено допълнение към лечението, което лекарят ви ви е предписал, както и към ежедневните дейности, с които контролирате кръвното.

При кашлица

Мащерката потиска кашлицата, тъй като съдържа активни вещества, успокояващи лигавицата и имащи противовъзпалителен ефект. Чаят от мащерка подобрява състоянията при вирусни инфекции, настинки, бронхит, алергии, като намалява възпалението в горните дихателни пътища и потиска кашлицата.

Защо желатинът е толкова полезен

Полезна срещу акне

Мащерката успокоява възпаленията и в кожата, причиняващи акне и гнойни пъпки. Тя балансира кожата, потиска секрецията на себум, намалява възпаленията и спомага за овладяването на това агресивно и сложно кожно състояние.

Свързани статии

Срещу вредители и насекоми

Мащерката има прекрасен аромат за хората, но е отблъскваща за насекомите и вредителите. Разпръснете торбички използван чай от мащерка, прясна или сушена мащерка из кътчетата в дома си, в гардероба или дрешника, за да прогоните насекомите и молците.

Срещу неприятна миризма

Мащерката е натурален дезодорант. Тя съдейства за премахване на лошите миризми на застояло, особено в затворени пространства, като килери, дрешници, гардероби. Подходяща е и за неутрализиране на миризма от мокети, килими. Можете да използвате етерично масло или прясна, както и сушена мащерка за тази цел.

13 полезни храни за повече енергия

Коментирай
Свободно време