Здраве и красота

Защо маслините са толкова полезни

Причини да хапвате маслини всеки ден

19.07.2023г. / 16 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслините са много полезни и здравословни. Те съдържат редица хранителни вещества, заради които се считат за истинска суперхрана. Те са основна част от средиземноморската кухня и присъстват редовно в менюто на хората, живеещи по тези брегове.

Средиземноморските народи се славят с изключително добро здраве и именно храната е един от основните фактори за това.

Здравословни причини да ядем маслини всеки ден

Защо маслините са толкова полезни и е важно да се консумират редовно?

Помагат в отслабването

Въпреки че маслините са богати на мазнини, те допринасят за контрола на теглото и намаляването на мастната тъкан. Те съдържат мастни киселини – омега-3 и омега-6, които стимулират обмяната на веществата и ускоряват метаболизма. Редовното хапване на маслини всеки ден може да помогне да намалите мазнините по корема – едни от най-опасните за здравето.

Подобряват сърдечносъдовата функция

Освен мастни киселини маслините съдържат и множество антиоксиданти. Тази комбинация е особено важна за сърцето и кръвоносните съдове. Антиоксидантите и мастните киселини намаляват възпаленията в тъканите на сърдечносъдовата система, контролират холестерола и кръвното налягане.

Намаляват риска от рак

Ежедневното включване на маслините в храненето може да намали риска от поява на рак. Този ефект се дължи на антиоксидантите в тях, които не само потискат възпаленията и стреса в клетките, но и понижават риска от рак.

10 причини да консумирате зехтин всеки ден

Маслините са чудесни в превенцията на рак благодарение на антиоксидантите в състава си и най-вече голямото им количество. Тези вещества потискат хроничните възпаления в тъканите, които са една от основите за поява на туморни изменения.

Подобряват състоянието на косата и кожата

Маслините подхранват кожата и косата отвътре. Богатото наличие на антиоксиданти, витамин Е, мастни киселини в състава им изглаждат текстурата на косата и кожата, стимулират растежа, правят кожата млада и гладка без бръчки.

Подобряват храносмилането

Маслините могат да са полезни срещу запек. Мазнините в тях улесняват изхождането и правят движенията на червата редовни. Полезни са и при разстройство, не дразнят стомаха, стимулират оздравителните процеси в лигавицата му.

Подобряват зрението

Маслините са много богати на витамин А, който е съществен за очите. Той също е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на тъканите в очите, намалява риска от дегенерации, подобрява нощното зрение.

Една изненадваща полза от зехтина

Богати са на желязо

Маслините са много богат източник и на желязо. Този минерал е важен за превенция на анемия и свързаните с нея състояния. В допълнение маслините съдържат и витамин С, който спомага за усвояването на желязото.

Коментирай
Здраве и красота