Здраве и красота

Ако искате силен имунитет, обърнете внимание на чревното здраве

24.10.2023г. / 17 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

70% от имунната система се намира в червата, твърдят едни от най-известните имунолози в света. Това се дължи на имунните клетки, които се намират в червата и активно си взаимодействат с микробиома – разнообразният набор от бактерии и гъбички, живеещи в стомашно-чревния тракт. Тези имунни клетки непрекъснато комуникират с чревните бактерии, изпращайки тренировъчни стимули към имунната система. Тънките черва също съдържат натрупвания на лимфни възли, наречени Пайерови плаки, където се образуват по-голямата част от антителата. Казано с по-прости думи – червата ни са пазителят на нашето тяло и ако искаме да се радваме на силна имунна система, трябва първо да мислим за чревното здраве.

Ако защитата на организма не функционира правилно, съществува възможност да възникнат инфекции, алергии и автоимунни заболявания. Затова съвсем естествено се появява въпросът какво можем да направим, за да стимулираме правилното функциониране на чревния тракт и същевременно да се погрижим за имунната ни система?

Започваме с балансираната диета. Здравото тяло се нуждае от разнообразно хранене, което да доставя на организма важните нутриенти, витамини и минерали. Един от най-лесните начини да поддържаме в добра кондиция стомашно-чревния тракт е, когато консумираме редовно свежи храни, пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови храни, ядки. Диетата, богата на фибри, също се грижи за чревното здраве, тъй като те оказват силно влияние на правилното функциониране на чревната система. Храните, богати на фибри са зеленчуците, бобовите растения, плодовете, хлябът, ядките и семената. 

Фокусираме се върху разнообразието в нашия начин на хранене, като най-добре е да консумираме поне 30 различни храни всяка седмица. 

Ограничаваме приема на преработените продукти. Все по-трудно е да се храним здравословно в динамичното ни съвремие, но ако искаме да се радваме на добро здраве, трябва да дадем предимство на храненето. Препоръчително е да избягваме консумацията на преработени храни или поне да подбираме продукти, които са минали през най-малко (минимална) обработка. Нека избираме внимателно не само храните, но и напитките, които консумираме, защото в някои от тях често се съдържа твърде голямо количество захар (за сравнение, в различните видове газирани напитки и натурални сокове, количеството захар варира от  0 до 18 грама на 100 мл продукт).

Да се храним бавно. Много често през деня, когато бързаме да свършим и отметнем повече задачи, неглижираме храненето и хапваме на крак, а това е едно от най-вредните неща за тялото. Внимателното и бавно сдъвкване на храната допринася за намаляването на дискомфорта в корема като образуването на газове, подуване, повишена перисталтика и дори болки.

Повече движение всеки ден. Редовните физически упражнения, независимо дали ще са практикуване на спорт или разходка в близкия парк, каране на колело, спомага да се стимулират мускулите на корема, да се подобри функцията на чревната система и така да се окаже положително въздействие и върху чревния микробиом. 

Да намалим стреса. Звучи лесно, но всъщност това е една от най-трудните задачи. Ако успеем обаче да овладеем стреса, ще спомогнем за възстановяване на полезните бактерии, а това ще направи червата по-добре функциониращи, подвижни и здрави. Също така, ограничаването на стреса допринася да имаме по-силна и подготвена имунна система. Повече смях и забавления, весели и приятни моменти с приятели и семейството, както и разходки сред природата са сред ефективните начини да преборим негативните ефекти на стреса в живота ни. 

Пробиотиците – ключът към здравето на чревната система. В забързания индустриализиран свят нашата храносмилателна система е постоянно бомбардирана от алергени, химикали и потенциално вредни бактерии чрез храната и напитките, които консумираме. Болестите, приемът на някои лекарства, стресът, също са сред факторите, които могат да нарушат баланса на чревната флора, а така също и да отслабят и имунната ни система. Един от начините да им противодействаме е като допълваме диетата си с млечно-кисели бактерии, които се съдържат в пробиотиците, за да можем да поддържаме необходимия брой и разнообразието на бактериите, важни за нормалната микрофлора. 

Мисията на BioGaia® е да предостави висококачествени, добре проучени, ефективни и безопасни пробиотици за Вас и Вашето дете. 

Витамин D и червата. Добавянето на витамин D към нашата диета е един от най-лесните и ефективни начини за поддържане на нормалната функция на имунната система. Добре проученият пробиотичен щам Limosilactobacillus reuteri Protectis (L. reuteri Protectis) може да помогне за поддържане на адекватна концентрация на „полезните“ бактерии в чревната микрофлора.

Комбинирането на двете съставки Limosilactobacillus reuteri Protectis и витамин D осигурява перфектната комбинация за поддържане на добро стомашно-чревно здраве и добре функционираща имунна система. Комбинацията от двете съставки в един продукт на BioGaia е най-чудесният и лесен подарък, който можем да направим на нашата имунна система. 

Всички продукти на BioGaia оказват положително въздействие върху имунната система, както на децата, така и на възрастните. А комбинацията от пробиотик с витамин D, е прекрасен вариант да се набавят така ценните съставки само с един продукт. 

Вътрешен номер: BGA-article-intestinal-health-EWO-BG-01297; 

*Хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информация. BioGaia капки с вит. Д Т222102169/ 28.04.2021; BioGaia табл. вит. Д Т221117411/ 29.01.2018
 

Коментирай
Здраве и красота