Здраве и красота

Вкусни храни, от които спим по-добре

Добавете ги към менюто си

16.10.2023г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между яйцата, гроздето и сока от череши? Освен че са вкусни, оказва се, че тези храни могат да ни помогнат да спим по-добре, споделя забавният сайт yourtango.com

Стресът, физическото претоварване, кофеиновите, алкохолни и енергийни напитки, са само част от причините да не можем да спим добре. Вижте кои други храни да добавите към менюто си за хубав сън. 

Мед - Добавете малко количество хубав мед към топло мляко или билков чай няколко часа преди сън. Смята се, че глюкозата в меда допринася за понижаване нивата на орексин – невротрансмитер, който иначе повишава нивото ви на бдителност.

Банани – Тези плодове са с високо съдържание на калий, минерал, който е от съществено значение за пълноценния сън. Бананите също така съдържат триптофан и магнезий, които също са важни за доброто настроение, но и подпомагат съня. 

6 техники за бързо заспиване от експерти по съня

Боб – Витамините от група В отдавна се препоръчват от специалисти при безсъние и помагат за облекчаване на стреса и тревожността. Бобът е естествено богат на витамини от група В, сред които витамини B6, ниацин и фолиева киселина.

Свързани статии

Птиче месо – По възможност домашно, качествено месо. Според изследвания, пуешкото месо съдържа триптофан, допринасящ за добрия сън, но също така, консумацията на останалите птичи меса също може да допринесе за това да спим по-добре, сочат западни изследвания. Без значение дали е пуешко, пилешко, патешко, важно е месото да е максимално качествено. 

Нахут – Засища, осигурява ни енергия, но също така е и с високо съдържание на витамин B6, който играе важна роля в подпомагането на тялото ни да произвежда серотонин – хормона на доброто настроение, който подобрява психическото здраве и ви помага да спите спокойно. 

Млечни храни – Те са естествен източник на аминокиселината триптофан, подпомагаща съня, а съдържанието на калций в млечните продукти има добър подсилващ ефект върху аминокиселината.

Ядки – Шепа ядки са чудесно хапване в следобедните часове или към вечерята, тъй като се смята, че консумацията им помага за повишаване нивата на серотонин в мозъка и са отличен източник на магнезий и триптофан. Орехите, лененото семе, тиквените и слънчогледовите семки съдържат най-високи нива на естественото „успокоително“.

Свързани статии

Кисело мляко – Малка купичка кисело мляко с малко мед, банан или друга по-лека добавка към него, може да е точно това, от което се нуждаете, за да заспите. Киселото мляко съдържа калций, който е необходим за обработката на стимулиращите съня хормони триптофан и мелатонин. Избирайте натурално кисело мляко, а не готово с добавени захари. 

Листни зеленчуци – Листните зеленчуци са друга полезна храна, която благоприятства добрия сън. Те са богати на минерала калций, който е важен за синтеза на хормоните на съня. Зеле, спанак, кейл, марули, рукола, са част от тези зеленчуци, които може да добавите към менюто си. 

Овесени ядки – Знаем, че мелатонинът е хормон, който помага да се контролира цикълът сън/събуждане на тялото. Овесът е естествен източник на мелатонин. Ето защо можем да добавим овесената каша към списъка с храни за добър сън. 

Коментирай