Здраве и красота

6 техники за бързо заспиване от експерти по съня

Как да имате по-добър сън всяка нощ

06.05.2023г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите със съня могат да се превърнат в истинска катастрофа. Трудностите в заспиването всяка нощ могат да ви накарат да се чувствате изтощени, без енергия, неспособни да се справяте с работните и личните си ангажименти ефективно. Това е само началото. Ако безсънието ви се превърне в хроничен проблем, това поставя в риск физическото и психическото ви здраве.

Тялото се нуждае от средно 8 часа пълноценен сън всяка нощ. Здравият сън е необходим за осигуряването на енергия, за извършването на важни жизнени и метаболитни функции. Сънят е един от най-важните механизми в тялото и когато не спим добре или не заспиваме лесно, това се отразява на цялостното здраве.

5 вида тренировки, които да опитате, ако имате безсъние

За съжаление милиони хора по света в днешно време спят все по-малко. Стресът, личните проблеми, световните конфликти, здравословните рискове, с които сме заобиколени в днешно време са само част от причините сънят ни да бъде нарушен. Изследвания от последните две години сочат, че процентът на страдащите от недоспиване в световен мащаб е нараснал, според изследователи от Ball State University, цитирани от realsimple.com.

Кои са важните неща, които да направим през деня, за да имаме по-добър сън през нощта? Отговорите на въпросите свързани с техниките за по-лесно заспиване дава доктор Джанет Кенеди, клиничен психолог и експерт по съня, която споделя своите съвет пред realsimple.com.

Преди всичко трябва да практикувате някои добри здравословни навици преди сън. Това означава, че няколко часа преди да легнете в леглото е добре да сте започнали да се подготвяте за добрия си сън.

Едно от най-важните неща преди да легнете и когато легнете е да се опитате да се отърсите от всички мисли, които ви терзаят от деня. Повечето хора започват да премислят случилото се в ежедневието им, проблемите, нещата, които са искали да кажат на някого, но по някаква причина не са го направили или пък нещата, които са казали, а съжаляват. Примерите са много. Важното е да се опитате преди всичко да не премисляте случилото се. Така ще намалите стреса в тялото и ума си. Възбудата, които тези мисли предизвикват, ви отдалечава от съня.

Чайове за сън, с които да заспивате по-лесно

Слушайте релаксираща музика, шумове от природата, течаща вода, капещ по покривите дъжд, песен на птици. А ето и какво още можете да направите, за да заспите по-лесно, според специалистите.

1. Четете преди лягане, за да се задържите будни колкото се може повече.

Четенето помага на заспиването. За целта е важно да сте изключили всички други устройства, екрани и светещи лампички. Съзнанието ви трябва да е съсредоточено само в четивото, а мозъкът да не бъде стимулиран от други разсейващи фактори. Четенето е естествен начин да освободите ума си от напрежението и проблемите, да се откъснете от всичко, което иначе бихте премисляли, когато си легнете. Дори да отнеме малко повече време, сънят ще дойде. Правете това всяка вечер, докато съзнанието, мозъкът и тялото ви свикнат, че ритуалът с четенето е вашият начин да заспите.


Коментирай
Свободно време