Здраве и красота

10 етерични масла при безпокойство, стрес и безсъние

Успокояват, релаксират и балансират

03.05.2022г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънят е крехък механизъм, защото се влияе от много фактори. Той може да бъде нарушен от стрес, безпокойство, тревожност, които често присъстват в ежедневието ни и то в големи количества. Безпокойството може да се активира по много причини – страхът за нашето здраве, проблемите в работата и с близките, политическата обстановка и всички малки предизвикателства, с които се сблъскваме всеки ден повишават нивата на стрес в организма, водят до тревожност, което пък влияе негативно на съня.

Симптоми, за които не подозирате, че са свързани със стрес

Този порочен кръг може да бъде разрушен с помощта на ароматерапията. Етеричните масла от природата имат мощни свойства, които могат да подпомогнат овладяването на стреса, намаляването на тревожността и подобряването на механизмите на съня.

Различните аромати могат да активират конкретни центрове в мозъка, свързани със спомени, асоциации със събития, да облекчат напрежението, да подобрят настроението. Разнообразието от миризми, които етеричните масла носят, може да бъде полезно в подобряването на емоционалното и физическото здраве. С тяхна помощ можем да подобрим реакциите си в стресови ситуации и да се радваме на по-качествен и пълноценен сън.

Как да използвате етерични масла против стрес и при безсъние?

Етеричните масла са наситени и концентрирани. Ето защо директното им прилагане върху кожата може да е опасно и да предизвика раздразнения. Необходимо е разреждането им с базови масла, щадящи кожата и допринасящи за подобряването на цялостното здравословно състояние. Такива масла са маслото от кокос, жожоба, зехтин, макадамия, гроздови семки, шипка, вечерна иглика, черен кимион и много други.

12 здравословни навика, които помагат при безсъние

Ароматерапията може да се прилага и индиректно, а не върху кожата. Можете да напоите различни тампони или текстилни влакна с етерични масла, и да ги разположите на ключови места в дома. Така ароматът ще достига до вас по въздушен път, но ще е също така ефективен.

Кои са 10-те най-подходящи етерични масла при стрес, безпокойство и безсъние?

1. Мента

Ментата има много свеж и ободряващ аромат. Тя подпомага освежаването на ума, стимулира позитивните емоции, има успокояващ ефект и върху храносмилането, от което до голяма степен зависи и емоционалното състояние. Ментата помага да внесем усещане за свежест и охлаждане, което има допълнителен ефект при безсъние.

2. Лавандула

Лавандуловото масло е едно от най-полезните при тревожност и стрес етерични масла. То се използва за облекчаване на стреса от векове в аюрведа. Има превъзходен цветен аромат, който е с релаксиращ ефект и допринася за по-лесно заспиване. Можете да капнете 1-2 капки лавандулово масло на възглавницата си или да поставите уханни тампони с лавандула в спалнята.

3. Чаено дърво

Маслото от чаено дърво има успокояващ, топъл и създаващ комфорт аромат. То успокоява, освежава и същевременно предразполага към сън. В допълнение маслото от чаено дърво има редица ползи за кожата и имунната система.

6 етерични масла за намаляване на стреса

4. Бергамот

Маслото от бергамот има свойството да намалява стреса, да подобрява различни кожни състояния, да успокоява нервната система. Има релаксиращ ефект и стимулира съня. Сладкият му и леко цитрусов аромат внася спокойствие и баланс в дома.

Коментирай