Здраве и красота

Треперене на ръцете – причини и решения

Треморите могат да са нормална реакция на тялото, но и резултат от неврологични състояния

20.10.2023г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Треморът представлява нежелана мускулна контракция, която причинява треперене на определени части на тялото. Тази контракция не може да се контролира от човек и не се предизвиква съзнателно, но вследствие на различни фактори може да се случва по всяко време на денонощието. Тези реакции на тялото могат да са съвсем леки и незначителни и понякога дори незабележими, но в други случаи могат да са осезаеми и притеснителни. Ръцете са сред частите на тялото, при които най-често се забелязва треперене.

В следващите редове ще разгледаме възможните причини за появата на тремор и евентуалните решения. Напомняме ви, че статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар. 

Треморите могат да са нормална реакция на тялото, но и резултат от неврологични състояния или здравословни проблеми, прием на медикаменти. Ето някои от най-честите причини:

  • стрес;
  • тревожност;
  • раздразнителност;
  • липса на сън;
  • прекомерен прием на кофеин;
  • твърде силови тренировки;
  • хиперфункция на щитовидната жлеза.

Свързани статии

Какви са възможните решения?

Ако сте установили причината за треперенето на ръцете, че не е вследствие на заболяване или неврологично състояние, ето няколко неща, които могат да ви помогнат:

Промени в начина на живот. Избягвайте твърде силовите тренировки, намалете консумацията на алкохол, а най-добре е да го спрете за известен период от време.

Ограничете приема на кофеин. 

Упражнявайте се в дълбоко дишане, медитирайте, за да успокоите ума, а оттам и тялото. 

Ако приемате медикаменти и забележите треперене на ръцете или друга част на тялото, консултирайте се с лекаря си относно промяна в терапията.

Опитайте физиотерапия. Физиотерапевтът може да ви научи на техники, с които да подобрите контрола на мускулите, координацията и баланса. 

Коментирай
Свободно време