Здраве и красота

Неща, които никога да не слагате върху лицето

Могат да са вредни за кожата

25.10.2023г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Неща, които никога да не слагате върху лицето

Кожата на лицето е много нежна и има известни разлики в нейната текстура и тази на кожата по останалите части от тялото. Ето защо трябва да сте много внимателни с това какво слагате върху нея. Това, че използвате някои продукти върху кожата на тялото не означава, че можете да ги прилагате и върху лицето, независимо дали са природни и здравословни. 

Кои са нещата, които никога не трябва да слагате върху лицето?

Зехтин 

Зехтинът е известен с полезните си свойства, които дължи на омега-3 мастните киселини в състава си. Той е изключително полезен за кожата, но не е добре да се прилага върху лицето. 

Зехтинът има много тежка и плътна текстура, което може да причини запушвания на порите в дългосрочен план, а това да доведе до проблеми със секрецията на мастните жлези, порите, дори да създаде условия за поява на пъпки и акне. 

Оцет 

Въпреки че оцетът има множество ползи за кожата и красотата, той е твърде агресивен за поставяне върху лицето. Възможно е да предизвика зачервяване, раздразнения, възпаления, особено ако се прилага директно без разреждане.

Оцетната киселина действа като тонер и има свойството да изсветлява и прояснява тена. Това помага за премахване на пигментните петна и уморения вид на кожата. Ако все пак решите да ползвате оцет върху лицето, важно е да го разреждате с вода в съотношение в полза на водата. 

Свързани статии

Майонеза 

Майонезата е богата на мазнини, които подхранват и хидратират кожата в дълбочина. Но подобно на зехтина, тя не е подходяща за прилагане върху лицето, тъй като има тежка и плътна структура, която запушва порите и създава условия за проблемна кожа. 

Лосиони и кремове за тяло 

Продуктите, които са предназначени за тяло не трябва да се използват върху лицето. Причината е, че всяка област от кожата има свои специфики и формулите на различните продукти са разработени на тази база. Винаги използвайте продукти, които са създадени специално за кожата на лицето. 

Спрей или лак за коса 

Когато нанасяте спрей или лак за коса, за да фиксирате прическата си, внимавайте тези продукти да не попадат върху кожата на лицето. Те могат да имат сериозно изсушаващ ефект, който да причини раздразнения, алергии, възпаления, опъване на кожата и да ѝ придадат уморен вид. 

Коментирай
Свободно време