Здраве и красота

Как да се справим с проблемната кожа на лицето?

27.04.2023г. / 10 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Гален.

Снимка: Гален.

Проблемната кожа на лицето най-често е мазна, суха или чувствителна и е склонна към появата на акне и пъпки. Несъвършенствата обикновено се дължат на активното насъбиране на себум в мастните жлези. Ако горната част на порите е затворена, започват да се образуват черни точки, а с блокиране на долната част на порите – бели. За да се предотврати тяхното запушване, съветват от аптека Galen, е необходимо да се осигури подходящата ежедневна грижа и да се следват правилата за почистване и овлажняване, като се заложи на подходящи продукти съобразени с конкретния проблем. Можете да откриете нужната козметика за лице от Гален, но трябва да сте преценили максимално добре типа на кожата си.

Какви са признаците на проблемната кожа на лицето?

Обикновено проблемната кожа на лицето се усеща при наличието на акне или черни точки. Друг сигурен признак е склонността към омазняване на Т-зоната (челото, носа и брадичката). Кожата може да бъде също така прекалено суха или да се появяват зачервявания при използването на неподходящи козметични продукти. Възможно е да се образуват неприятни белези, които са нежелани и е добре да се предотвратят.

При проблемната кожа на лицето могат да изскочат други неприятни здравословни проблеми, като пигментни петна, псориазис или дерматит. Въпреки това е важно да знаете, че всичко е строго индивидуално при всеки, така че при един може да има даден признак, а при друг – той да липсва.

За да поддържате здрава и красива кожа на лицето, е важно да знаете как правилно да я третирате. За да се случи това, е важно да знаете правилните продукти за почистване и хидратация, както и защита от слънцето. Към правилното хранене също трябва да се гледа сериозно, тъй като то оказва голямо влияние на здравословния външен вид. Ако забелязвате сериозни проблеми, може да е необходимо да потърсите съвет от дерматолог.

Каква грижа трябва да се полага при проблемна кожа на лицето?

При грижата за проблемна кожа на лицето има няколко стъпки, които е важно да се изпълняват правилно за максимален ефект. Ето ги и тях:

1. Почистване – почистването е една от най-важните стъпки за правилната грижа. Измивайте лицето с топла, но не гореща вода два пъти дневно, като след това използвате почистваща пяна, олио, гел или лосион. Тези продукти съдържат противовъзпалителни съставки, които ще помогнат за намаляване на зачервяванията и изравняване на тена. След това минете през кожата с памучен тампон, който да е леко напоен с подходящ тоник. За премахване на грим използвайте козметика без алкални компоненти, които биха предизвикали раздразнения на епидермиса. Добре е да използвате и мицеларна вода, защото тя има безопасно действие и е подходяща за деликатна и нежна грижа.

2. Овлажняване и хидратиране – тъй като прекомерното производство на себум се получава вследствие на дехидратация, дори проблемната кожа на лицето страдаща от омазняване се нуждае от овлажняване и хидратиране.

Най-добре е да използвате кремове с лека текстура, тъй като те няма да доведат до запушени пори. Съставът им обикновено включва хидрокси киселини, което включва салицилови, ябълчни, млечни и други – служат за ексфолиране на мъртвите клетки и стимулиране на обновяването им. Срещат се също хидравлични фиксатори, като хиалуронова киселина, екстракти от водорасли – те служат за овлажняване и запазване на влагата в епидермиса.

За да изгладите тона и да осигурите дълбоко почистване на порите, използвайте ексфолиант, който не съдържа груби абразивни частици. Не забравяйте, че употребата на физически пилинг не се препоръчва да се осъществява твърде често. Един до максимум два пъти в седмицата, е напълно достатъчно.

3. Използвайте маска – добре е 2-3 пъти седмично да завършвате грижата с подходяща маска за лице. Винаги я използвайте в съответствие с препоръките на производителя, които можете да откриете най-често на етикета, намиращ се на гърба на продукта. Този тип козметични продукти трябва да съдържат компоненти, които почистват или хидратират кожата. Такива са например глината и активният въглен, тъй като те помагат за отстраняването на мръсотията и себума от порите.

Следвайки тези препоръчителни стъпки при грижата за проблемна кожа на лицето, вие ще имате по-добър и свеж вид, за който всяка жена мечтае. За максимален ефект залагайте на качествени продукти. Добре е да знаете, че медицинската козметика е най-подходящият вариант, защото е дерматологично тествана и рядко води до дразнене и зачервявания. Тя се предлага без рецепта, но все пак е добре първо да посетите добър специалист. Когато използвате грим е добре да подбирате некомедогенна козметика.

Не забравяйте, че резултатите идват с постоянство и е нужна ежедневна грижа. Ако не виждате промяна, то е добре да проверите цялостното си здравословно състояние.

Какво не трябва да правите ако имате проблемна кожа на лицето?

От онлайн аптека Galen споделят няколко неща, които трябва да правите, за да постигнете чист и сияен външен вид на кожата на лицето:

миене с гореща вода – високата температура е изключително неблагоприятна, защото разширява порите, като по този начин се образуват повече нежелани пъпки и черни точки;
използване на алкален сапун – алкалният сапун повишава pH-то или по друг начин казано, киселинността на епидермиса, поради което използването му не е препоръчително;
редовно използване на ексфолианти с груби абразивни частици – микротравмите, които такива продукти причиняват, провокират повишено произвеждане на себум, което благоприятства появата на възпаления;
продукти на алкохолна основа – те изсушават епидермиса, а дехидратацията неминуемо води до появата на повишено омазняване;
не използвате слънцезащита – ултравиолетовата светлина изсушава, като в същото време отслабва защитните свойства;
използването на ексфолианти при раздразнена кожа – това може да увеличи възпалителния процес, което със сигурност няма да помогне да се справите с акнето;
стискане на черни точки и пъпки – този навик, който мнозина имат, всъщност е много вреден, особено ако не сте измили ръцете си и пропуснете дезинфекция на мястото.

Въпреки че в интернет има много информация и полезни съвети относно справяне с проблемна кожа и акне, препоръчително е да посетите дерматолог. Понякога подобни състояния са вследствие на дисбаланс на хормоните, а това трябва да се прегледа от специалист, за да може да се третира правилно. Така ще определите най-подходящото индивидуално лечение.

Коментирай