Здраве и красота

Как да се разделим със сухата кожа на тялото

Каква е тайната на кадифената кожа

01.03.2022г. / 13 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимните и летни месеци, нашата кожа е изложена на студ или високи температури, вятър, сух въздух. Обикновено обръщаме внимание на кожата на лицето си и бързаме да ѝ осигурим необходимата грижа. Но как се грижим за кожата на тялото си?

Може би има много дами като мен, които през зимните месеци купуват какви ли не масла и козметики за тяло, за да разрешат проблема наречен суха кожа. Някои от продуктите, които обещават дълги часове хидратация, всъщност подхранват кожата за кратко. Имаме избор. Или да продължаваме да страдаме от сърбяща, лющеща се кожа, която на моменти може да бъде и болезнена, или да преоткрием комфорта да имаш мека кожа през зимните и летни дни.

Тук на помощ идва възстановяващият лосион за тяло на BABÉ, който е обогатен с 10% урея. Един изключителен продукт, с който глезя моята суха кожа и който може да се използва дори и при състояния като псориазис, диабет, ксероза, екзема, хиперкератоза, ихтиоза, при които кожата изисква специални грижи всеки ден.

BABÉ е испанска козметика и за нея научих от моя приятелка. Веднага се позаинтересувах дали има козметика за тяло, след което започнах да ползвам лосиона с урея. Като купувач, все повече обръщам внимание на качеството на продуктите, които използвам. Това, което мога да споделя за този лосион е, че в него не се съдържат парабени, фталати, минерални масла, алкохол.

Laboratorios Babe са помислили да създадат такъв продукт, който да е подходящ дори и за силно чувствителни кожи, сухи и много сухи, каквато е и моята. Има няколко активни съставки, които вършат чудеса при контакт с кожата, като специално внимание искам да обърна на уреята. Предимствата на това лосионът ви за тяло да е обогатен с нея, са редица.

Уреята се използва за третиране суха/груба кожа, също така се смята, че подпомага заздравяването на раните. Допринася и за ексфолиране на натрупваната мъртва кожа. Проблем, с който се сблъсквах, допреди да започна да ползвам този лосион, е че само няколко часа след нанасяне на козметика, кожата на краката започваше да се лющи, оставяйки неприятни бели следи по чорапогащника, панталона, върху спалното бельо.

Редовното ексфолиране на кожата е важно, за да бъде тя красива и здрава, за да се задържа натрупаният тен върху нея за по-дълго време и за да няма дискомфорт при допир с различни материи. Сега, моят лосион с 10% урея, се грижи за това, кожата ми да не е напукана, да не се лющи, а нежно елиминира мъртвите кожни клетки. Освен това, уреята е мощен овлажнител за кожата.

Разглеждайки информацията на опаковката на продукта с радост открих, че новият ми любим лосион за тяло, съдържа някои от най-предпочитаните и използвани от мен съставки – витамин Е, масло от шея, глицерин.

Защо ги предпочитам?

Витамин Е действа едновременно като антиоксидант и противовъзпалително средство и има редица ползи за здравето и красотата на кожата. Така например, спомага за намаляване образуването на пигментни петна, а кожата на тялото също като на лицето е изложена на риска от хиперпигментация. Любимият ми витамин Е намалява вредите на свободните радикали и има мощно действие срещу стареенето на кожата.

Не бива да забравяме, че кожата на тялото също се отпуска, набръчква, особено в зоните около коляното, лактите, шията, в някои случаи при коремчето. Не на последно място, за витамина се смята, че действа успокояващо на кожа склонна към образуването на акне (акне може да се наблюдава и в областта на гърба, деколтето, дупето и бедрата), реактивна кожа.

Винаги когато до кожата ми се докосне масло от шея, тя мигновено се успокоява. Радвам се, че новият ми любим лосион е обогатен с това масло. То действа омекотяващо и хидратиращо, благодарение на няколкото вида мастни киселини, които съдържа. Маслото от шея има и противовъзпалителни свойства, които спомагат за успокояване на кожните проблеми, като екзема и псориазис. Също така създава една защитна бариера на кожата срещу вредните влияния на околната среда.

Що се отнася до глицерина, другата активна съставка в лосиона за тяло на BABÉ. Той често влиза в състава на редица козметични продукти за кожа. Има изключителни овлажняващи свойства, а сухата и много сухата кожа се нуждае точно от това. Благодарение и на него, появата на бръчки се намалява.

Кожата е видимо мека, гладка. Смята се, че подобрява функциите на кожата и по този начин намалява риска от преждевременно стареене. В онези зони, в които тя е суха, увредена и напукана, глицеринът подпомага хидратацията ѝ и доказано има благоприятно действие при кожни състояния като екзема или псориазис.

Не бях чувала за масло от соя, но то също е част от активните съставки в продукта. Маслото от соя спомага за задържането на влагата в кожата. Осигурява ѝ антиоксидантна защита, тъй като е богато на витамин Е, редица есенциални мастни киселини. По този начин свободните радикали са ограничени до голяма степен и вредите им върху кожата са минимизирани. Също така спомага за подсилване на кожната бариера, а една суха кожа е с увредена такава.

Благодарение на маслото от соя се осигурява не само продължителна хидратация, но сухата, набръчкана и лющеща се кожа е възстановена и мека като кадифе.

Сами разбирате как този набор от активни съставки в лосиона за тяло на BABÉ помага за незабавното възстановяване на кожата. За мен всяко нанасяне на продукта е като ежедневен бюти ритуал, който правя у дома. В допълнение обръщам внимание на още няколко важни неща, които помагат за това сухотата на кожата ми да не се завръща:

  • не взимам душ с гореща или твърде студена вода;
  • менюто ми е богато на полезни мазнини, витамини за кожата Е, В, А и С, омега-3 мастни киселини;
  • въпреки че лосионът ми действа като нежен ексфолиант, не забравям да си правя пилинг на кожата на тялото 1 път месечно;
  • избирам старателно душгеловете си, така че да не съдържат съставки, които изсушават кожата ми, отнемайки от естествените ѝ масла;
  • през повечето време се старая да нося бельо и дрехи от естествени материи;
  • след душ, никога не търкам кожата си, а нежно попивам водата;
  • през летните месеци задължително ползвам козметика за тяло със слънцезащитен фактор.

Когато искаме да имаме красива кожа, определено трябва да се разделим със сухотата. Аз успях и зимата за мен вече не е свързана с неприятни усещания, дискомфорт след душ или разходка на минусови температури, защото знам, че кожата ми е напълно защитена и възстановена.

Снимки: istock

Коментирай