Здраве и красота

Какви ядки можете да консумирате по време на диета и колко?

Внимавайте с количествата 

24.10.2023г. / 12 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едва ли има жена, която да не е наясно с думата „диета“. Що се отнася до здравословното хранене, някои от нас дори са експерти! Със сигурност няма режим на хранене, в който да не се споменава консумацията на ядки. Но тук идва и един по-особен момент – те всъщност са доста калорична храна. Кои от тях можете да консумирате и в какво количество? Ето и някои насоки:

С какво са полезни ядките?

Въпреки че те са богати на мазнини, според редица проучвания, ядките могат дори да ви помогнат да отслабнете. Не е ясно на какво точно може да се дължи това, но според някои експерти, хората, които включват ядки в диетата си имат като цяло по-здравословен избор относно хранителните продукти. Тъй като те са питателна и засищаща храна, можете много лесно да ги използвате за междинно хранене (снак) преди или след обяд. Комбинацията от протеини и мазнини ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго, като по този начин ще можете да намалите обема на последващото си основно хранене.

Свързани статии
 

Ядките могат да стимулират изгарянето на мазнини и калории 

Някои данни сочат, че консумацията на ядки може да увеличи броя на изгорените калории в покой. Едно проучване установило, че участниците изгарят с 28% повече калории, след като са консумирали храна, съдържаща орехи, отколкото след консумацията на храна, съдържаща мазнини от млечни източници. Друго проучване установило, че добавянето на фъстъчено масло в продължение на осем седмици води до 5% увеличение на изгарянето на калории.

Какви ядки да изберете?

Орехи

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини, протеини и фибри. Те са с високо съдържание на полиненаситени мазнини, които поддържат холестерола ви нисък и предпазват здравето на сърдечносъдовата ви система. Освен това в състава им влиза и алфа-линоленова киселина (получена от растения омега-3 мастна киселина, която може да стимулира организма ви да изгаря мазнините по-бързо). Консумацията на орехи може да доведе до загуба на тегло както при диета с ниско съдържание на мазнини, въпреки че ядките са с по-високо съдържание на мазнини и калории.

Свързани статии

Шамфъстъци

Тези екзотични ядки, освен с вкусови качества, могат да се „похвалят“ и с високо съдържание на фибри и протеини. Те ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, като същевременно ще ви предпазят и от преяждане. Беленето им може да ви помогне да ги консумирате с умерено темпо и да следите колко ядки сте изяли. Консумацията на шамфъстъци насърчава растежа на здрави чревни бактерии поради високото съдържание на фибри и подпомага производството на късоверижни мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на риска от храносмилателни разстройства.

Свързани статии

Бадеми 

Тези ядки са с високо съдържание на растителни протеини, фибри, здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали. Те спомагат за подобряване на нивата на холестерола чрез намаляване както на LDL (лошия) холестерол, така и на общия холестерол. Според проучвания, те дори могат да помогнат за намаляване на коремните мазнини. Освен това бадемите съдържат желязо, калций, цинк, витамини А и Е. 

Фъстъци 

Те имат положителен ефект върху метаболизма и храносмилането, което може да помогне при загуба на тегло. Интересен факт е, че около 15%-18% от калориите от фъстъци не се усвояват от тялото и се елиминират чрез отделителната система. Консумацията им може да засили метаболизма ви и да увеличи изгарянето на калории дори в покой. Фъстъците могат да са ви от полза, за да контролирате апетита си и да намалите усещането за глад през целия ден. Освен това, те съдържат следните минерали – желязо, калций, витамини А и С. 

Колко ядки на ден можете да консумирате по време на диета? 

Ако искате да започнете диета с високо съдържание на протеини, ядките са чудесно допълнение към такава и дори могат да ви помогнат за здравословната загуба на тегло. Колко и колко често? За предпочитане е да сведете консумацията на ядки до 30 г през повечето дни от седмицата. Можете да ги хапвате между основните хранения или пък като допълнения към смутита и салати. 

Коментирай