Здраве и красота

Етерично масло от мента – защо е полезно и как да го използвате

За ползите от ментовото масло

30.10.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Етерично масло от мента – защо е полезно и как да го използвате

Етеричното масло от мента е едно от най-благоуханните и приятни масла за употреба. То е полезно за кожата, както и цялостно за здравето. Има множество страхотни приложения, които ще се отразят прекрасно на тялото, психиката и емоциите ви, а дори на дома ви. 

Защо етеричното масло от мента е полезно и как да го използвате?

За красива и свежа кожа 

Етеричното масло от мента е превъзходен натурален тоник за кожата. То може да се прилага върху лицето и тялото, като има освежаващ и тонизиращ ефект. Повдига кожата, прикрива тъмните кръгове, противодейства на уморените клепачи и торбичките под очите. 

За потискане на апетита 

Маслото от мента действа потискащо на апетита, особено за сладко и вредни храни. Това ще ви помогне да се предпазите от излишни калории, ако се опитвате да отслабнете и да поддържате теглото. 

Разтворете си няколко капки масло от мента в чаша с вода и изпийте преди хранене. Този тоник ще намали желанието ви за обилно преяждане и ще създаде усещане за ситост. 

Свързани статии

За успокояване на стомашни раздразнения 

Ментата е известна с това, че помага при болки и спазми в корема. Маслото от мента е наситено и концентрирано с активни вещества, ароматни молекули и антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект. Те облекчават болезнения стомах, намаляват спазмите и киселините. Разтворете си няколко капки масло от мента в чаша вода и пийте няколко пъти на ден на гладно. 

При подути и възпалени крака 

Подуването на краката се случва по различни причини – продължително стоене, седене, хормонални смущения, бъбречни проблеми, повишена консумация на сол и захар, причиняващи задръжка на течности. 

Възпаления в краката също могат да се появят по много причини, свързани с вътрешни състояния, особено при проблеми с кръвоносните съдове. 

Каквато и да е причината за подути и възпалени крака, маслото от мента може да облекчи тези оплаквания. Втривайте ментово масло в кожата на краката с кръгообразни движения в продължение на 10 минути. 

Можете да си направите и вана за крака с 1-2 чаени лъжици ментово масло. Разтворете го в гореща вода и потопете краката. 

За релаксираща вана 

Направете си релаксираща вана след тежък работен ден. Добавете към любимите си соли и няколко лъжички масло от мента. То ще проникне в кожата и ще я направи мека и сияеща. Ще намали възпаленията в тъканите, а ароматът му ще подобри настроението ви. 

За по-лесно заспиване 

Маслото от мента успокоява нервната система и действа релаксиращо. То може да ви помогне да заспивате по-лесно всяка вечер. Можете да го използвате за ваната си, или да разположите напоени с ментово масло памучета наоколо в спалнята. 

За ароматизиране на дома 

Същите памучета можете да разпръснете из цялото жилище, за да излъчват приятен аромат и да насищат въздуха с ментово ухание. Можете да използвате и дървени клечки за шишчета, които да потопите в шишенце с ментово масло. То ще попие в дървото и ще има голяма трайност. 

Коментирай