Здраве и красота

Етерично масло от портокал – за по-малко бръчки и целулит

Намалява и пигментните петна

07.08.2023г. / 05 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижа за кожата на лицето и тялото ползвате ли етерични масла? Какво ще кажете за масло от ароматен портокал? Портокаловото етерично масло се получава от портокаловата кора чрез различни методи, които включват парна дестилация, студено пресоване и екстракция. То има силен ободряващ аромат.

Редовното му нанасяне върху кожата подобрява кръвообращението ѝ, спомага за намаляване на целулита. Важно е обаче маслото да се ползва с други масла или съставки, за да не раздразни кожата. Винаги, когато решите да ползвате етерични масла се допитайте до специалист.

Вижте и няколко ползи от това масло за кожата.

Бори се с акнето

Портокаловото масло е известно със своите антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства, които помагат за ефективното намаляване на появата на пъпки и акне. Смята се, че нанасянето му естествено успокоява и облекчава възпалението на кожата. Ароматното масло може да се добавя към маските за лице. Ето и едно предложение, ако нямате готова маска, към която да го добавите. Трябва ви 1 ч. л. гел от алое вера.

Към него добавете 1-2 капки от маслото, разбъркайте и нанесете върху проблемните зони. Оставете да изсъхне в кожата, като може да изплакнете с хладка вода след 10-15 минути или да оставите да действа цяла нощ. Ако забележите, че кожата ви не понася тази грижа, повече не я прилагайте.

Полезни свойства на шипковото масло и как да го използвате

Контролира отделянето на себум

Когато чуем етерични масла, винаги си представяме, че кожата ни ще се омазнява в пъти повече след употребата им. След някои масла е така, но маслото от портокал спомага за намаляване на секрецията на излишния себум и поддържа естествения баланс на кожата ни. Свръхсекрецията на себум от мастните жлези води до мазна кожа и мазен скалп.

С чаша дестилирана вода и 5-6 капки от това масло може да си приготвите ароматен тоник за лице за ежедневна употреба.

Домашен крем против бръчки с ший и кокосово масло

Намалява тъмните петна

Маслото от портокал е богато на витамин С и е смятано за едно от най-подходящите за намаляване на пигментните петна, повърхностни белези. Пригответе си една лесна маска за лице с мед и етерично масло от портокал, за да намалите хиперпигментацията. Маслото може да добавяте и към вашите скрабове за лице и тяло, кремове за лице. Разбира се, ефектът на маслото се вижда при продължителна употреба и само ако кожата ви го понася.

Свързани статии

Против стареене на кожата

Етеричното масло от портокал е може би едно от най-ефективните, когато става въпрос за забавяне стареенето на кожата. С възрастта кожата ни губи еластичност, плътност, което води до появата на бръчки, отпускането ѝ и не само в областта на лицето, но и в различни части на тялото.

3 маски с куркума за сияеща и здрава кожа

Портокаловото масло е богато на антиоксидантни съединения, за които е известно, че предотвратяват и намалява признаците на стареене, тъй като елиминира вредното влияние на свободните радикали и засилва производството на колаген в кожата. Смята се, че маслото помага и за регенерацията на кожните клетки.

Коментирай
Здраве и красота