Здраве и красота

Опасно ли е да се появи сърбеж по гърдите

Какви са възможните причини

06.11.2023г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Опасно ли е да се появи сърбеж по гърдите

Сърбеж може да се появи навсякъде по кожата. Тя е най-големият и един от най-сложните органи, като това я прави много трудна за разбиране. Тъй като тя е свързана с почти всички подлежащи органи и системи, тъкани, кръвоносни съдове и нервни окончания, кожата може да ви кара да изпитвате различни усещания.

Сърбежът е едно от най-честите усещания, което може да се появи навсякъде по кожата по различни причини. Сърбеж може да се появи и по гърдите. 

И тъй като женските гърди са много нежен и деликатен орган, всички усещания и промени в тях могат да предизвикат стрес и смущение у всяка жена.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате постоянен сърбеж по гърдите, който не отминава, консултирайте се с лекар. 

Ако изпитвате сърбеж по гърдите, вижте кои могат да са възможните причини за това. 

Суха кожа, екзема

Екзема, псориазис и други кожни заболявания могат да засегнат различни зони по тялото, включително гърдите. Ако страдате от подобно кожно състояние е възможно да се появи сърбеж и по гърдите. 

Сухата кожа също е един от факторите, предизвикващи сърбеж по гърдите и зърната. Може да се случи най-вече през есенно-зимния сезон, когато условията са сурови, и студът и вятърът проникват през дрехите и достигат до нежната кожа на гърдите. 

Раздразнения, причинени от спортно облекло 

Ако спортувате, спортното облекло може да е причината да страдате от сърбеж по гърдите. Спортните сутиени са много стегнати и са направени от изкуствена еластична материя. Задържането на пот и отпадни елементи в тъканите му може да предизвика сърбеж

Свързани статии

Същото важи и за сутиените, които използвате в ежедневието си. Редовното им пране е много важно, за да се избегнат раздразнения. 

Бременност

По време на бременност могат да се появят различни усещания в тялото. Едно от тях е сърбеж по гърдите. Случва се заради промените в хормоните и подготовката на гръдната тъкан за кърменето. Гърдите се уголемяват, набъбват и това може да причини сърбеж. 

Кърмене 

Кърменето също предизвиква различни усещания в гърдите, като болка, сърбеж, могат да се появят дори възпаления, особено в зоната на ареолите и зърната. 

Предменструален синдром 

Когато наближава моментът цикълът ви да дойде, може да се появи сърбеж в гърдите. Отново причината е бурната промяна в хормоните, които търпят динамични промени през целия период на цикъла от настъпването му до идването на следващия. 

Рак на гърдата

Една от най-страшните причини за сърбеж по гърдите, от която всяка жена се плаши, е ракът на гърдата. За съжаление той също може да предизвика подобни усещания, които на пръв поглед са безобидни. 

Затова е много важно, ако имате сърбеж по гърдите, особено ако не отминава бързо, да се консултирате с лекар. 

Коментирай