Здраве и красота

Най-честите причини за вагинален сърбеж

Какво може да предизвиква сърбеж в гениталиите

26.04.2023г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналният сърбеж е често срещан проблем, който невинаги е продиктуван от едни и същи причини. Понякога е просто моментно усещане, което не е предизвикано от бактерии или други микроорганизми. Причините да се появи вагинален сърбеж са много и разнообразни. Ето и някои от най-често срещаните сред тях.

Внимание! Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар специалист.

Какво предизвиква сърбеж по езика?

Хормонален дисбаланс

Хормоните могат да причинят редица промени в лигавицата на вагината. В допълнение могат да се появят и оплаквания, като сърбеж например. Балансът в хормоните е крехък и най-малката промяна в него може да се отрази по този начин. Хормоналният дисбаланс може да се намеси в pH то на вагината, което да създаде условия за бактериално или гъбично размножаване.

Гъбична инфекция

Гъбичните инфекции са често срещан вагинален проблем, който също се характеризира със сърбеж, понякога дори много силен. Колкото по-дълго гъбичната инфекция остане нелекувана, толкова повече гъбичките се разрастват и размножават, което засяга лигавицата и причинява силен сърбеж.

Домашни средства за успокояване на сърбеж по кожата

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е другият най-често срещан проблем, свързан с вагината. Тя предизвиква силен сърбеж, заради което може да се обърка първоначално с гъбична инфекция. Именно заради това е много важно да се консултирате с гинеколог, който да определи точно причината за появата на оплакванията.

Лишеи

Друг причинител на вагинален сърбеж могат да са лишеите. Сърбежът, причинен от тях, може да е непоносим и неистов. Възможно е да се появят бели петна по лигавицата на вагината. Тези лишеи могат да се появят вследствие на спад в имунитета или хормонален дисбаланс, които им дават възможност да се разпространят.

Сърбеж по гърдите – възможни причини

Болести, предавани по полов път

Полово предаваните болести могат също да причинят силен сърбеж в областта на гениталиите. Различни по вид заболявания могат да имат този общ симптом, заради което е много важно да се консултирате с лекар. Сред полово предаваните болести, причиняващи сърбеж, са гонорея, трихомониаза, херпес, хламидия, гъбички и още много други. Навременното им диагностициране и лечение е от ключово значение.

Екзема

Екземата може да засегне различни зони на кожата и области от тялото, включително вагината, слабините и различни зони на гениталиите. Сред симптомите, характерни за нея, е и сърбежът. В допълнение могат да се появят лющене, зачервяване на лигавицата, дори рани и лезии, особено при разчесване.

Поява на сърбеж в краката при тичане – опасно ли е?