Здраве и красота

На кои храни да наблегнете след 40-годишна възраст?

За да избегнете напълняването

31.10.2023г. / 15 50ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако възрастта ви започва с цифрата „4“, може би си мислите, че вече почти всичко е изгубено. Вече не сте момиче и можете да забележите как начинът ви на живот все по-ясно се отпечатва върху лицето и тялото ви. Може би сте усетили, че все по-трудно задържате килограмите си, за сметка на апетита ви за вредни храни. Но в никакъв случай не изпадайте в паника! Съвременният начин на живот наложи нова динамика и днес смело можем да заявим: „Възрастта е само число!“. Ето защо мобилизирайте всички сили и обърнете внимание на храненето си – то е тайната на добрата форма.

В следващите редове ще ви предложим няколко храни, с които ще можете да запазите и дори да понижите теглото си след 40-годишна възраст. Ето и кои са те:

Риган 

Тази мощна зелена билка е богата на антиоксиданти, които се борят с увреждането, причинено от свободните радикали. По този начин риганът може да помогне за предотвратяване на възпалителни процеси, причиняващи заболявания. Гърците и римляните са свързвали ригана с радост и щастие. Името идва от гръцките думи „oros“ („орос“), което означава „планина“, и „ganos“ (“ганос“), което означава радост. Затова можете да използвате тази подправка като безценна добавка за вашите ястия. 

Свързани статии

Чесън 

Най-спокойно можем да наречем чесъна истинско „чудо“ за вашето здраве. И от това „чудо“ могат да се възползват дамите, особено тези над 40 години. Проучванията показват, че той може да минимизира загубата на костна маса чрез повишаване на нивата на естроген. Освен това чесънът е богат на хранителни вещества и притежава много малко калории. Без съмнение той добавя вкус и аромат на храните, което ви помага да се чувствате по-сити, консумирайки по-малко количество храна. 

Свързани статии

Едамаме

Продължаваме нашия списък с един малко екзотичен, но за сметка на това много полезен продукт. В половин чаша незрели соеви зърна (едамаме), се съдържат 9 грама растителен протеин и по-малко от 100 калории! Протеинът може да ви помогне както за изграждане на мускулна маса, така и да ви предпази от загубата ѝ. Тези соеви зърна също са чудесен източник на фолат (витамин В9), желязо, витамини С и А и на калий за вашето сърце. Можете да ги хапвате печени, като за повече вкус добавите щипка морска сол. Можете да ги добавите и към супи, салати и дори паста. 

Свързани статии

Сладки картофи 

Ако още не сте направили сладките картофи част от вашата трапеза, време е да поправите тази грешка. Те попадат в категорията здравословни въглехидрати и това е така, защото съдържат големи количества фибри, както и магнезий, калий, витамин С и витамин А. Яжте ги печени или варени – като основно ястие, гарнитура и дори като добавка към сандвичи и салати. 

Гъби 

Едно проучване установи, че гъбите съдържат много по-големи количества от два важни антиоксиданта (ерготионеин (ERGO) и глутатион (GSH), отколкото повечето други храни. За ERGO е известно, че смекчава оксидативния стрес и забавя процеса, който играе роля в стареенето и развитието на заболявания като рак и алцхаймер. Гъбите са също така и един от малкото хранителни източници на витамин D. Те са с естествено ниско съдържание на натрий – цяла чаша бели манатарки има само пет милиграма натрий. Те притежават прекрасен вкус, който намалява нуждата от добавена сол, което може да ви помогне за поддържането на оптимални нива на кръвното налягане.

Свързани статии

Цитрусови плодове 

Портокалите, грейпфрутите, лимоните, лаймовете и други подобни могат да се похвалят с това, че съдържат в себе си огромно количество антиоксиданти, фибри, витамин С и други хранителни вещества. Изследванията показват, че те могат да подобрят здравето на мозъка ви, да ви помогнат за освобождаването от излишните килограми и да предпазят сърцето ви. Цитрусовите плодове ще поддържат кожата ви да е сияйна и ще направят тена ви равномерен. 

Коментирай