Здраве и красота

Как да отложим забавянето на метаболизма след 40-годишна възраст?

Започнете с детоксикация на черния дроб

27.06.2023г. / 09 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка възраст има своите предизвикателства, но като общо правило, на един по-ранен етап от живота ни, тялото ни функционира с по-бързи темпове. Според мнозина специалисти, същинският процес на стареене започва след 40-годишна възраст. Именно в този период е много важно да обърнем внимание на хранителните си навици, на здравословния начин на живот, на движението и приема на подходящи витамини и минерали, за да подготвим организма си за това, което следва. В следващите редове ще ви споделим няколко трика чрез които можете да отложите забавянето на метаболизма след 40. Ето ги и тях:

Отслабвайте чрез… сън

Може би не сте се замисляли, но качественият сън е от съществено значение за вашата форма. За да може тялото ви да остане младо за по-дълго време, необходимо е да имате поне 7 до 8 часа сън всяка нощ. Сънят контролира апетита ви, така че липсата му може да доведе до проблеми с теглото. С достигането на средата на живота, хормоните естроген и прогестерон започват да намаляват, а това може да е причина за повишаването на кортизола, инсулина и не на последно място, да доведе до проблеми при функционирането на щитовидната жлеза, както и на надбъбречните жлези. Инсулинът е отговорен за съхраняването на мазнините в организма, ето защо, ако поддържате високи нивата му, вие ще наддавате тегло. Затова от съществена важност е доброто качество на съня. Опитвайте се да си създадете режим – да лягате около 22.00 часа, поддържайте спалнята си тъмна и удобна.

За да се борите с мазнините, използвайте фибри и пробиотици

Когато тялото абсорбира токсини, те най-често биват съхранявани в мазнини. Ето защо фибрите и пробиотиците могат да се окажат стратегически оръжия за отслабването и поддържането на бърз метаболизъм. Фибрите поддържат здравето на червата, намалявайки абсорбацията на токсини. Желателно е да приемате поне 35 г фибри на ден, комбинирайки консумацията им с оптимално количество вода. Можете да си ги набавите от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, както и бобови култури. Пробиотиците пък помагат на храносмилането, като поддържат полезните бактерии в храносмилателния тракт. Добрите бактерии помагат на тялото ви да отблъсква токсините, да абсорбира хранителните вещества по-ефективно, да насърчават функцията на дебелото черво и да укрепват имунната система.

Детоксикирайте черния дроб

Ако с течение на времето сте покачили тегло, особено в областта на талията, това може да е знак, че черният ви дроб не функционира оптимално. Черният дроб е жизненоважен орган, особено когато говорим за детоксикация. Ето защо, ако той е претоварен с токсини, които идват от храната, напитките или лекарствата, които приемате, в тялото ви ще циркулират повече токсини, а те могат да увредят органите и жлезите ви. Можете да започнете процеса на детоксикация като намалите количествата захар, които приемате, изключвайки изкуствените подсладители, трансмазнините и ограничите консумацията на алкохол.

Спортувайте всеки ден

Когато говорим за здраве, няма нещо, с което ефективно да заместим физическата активност. Разбира се, тук визираме всяка активност – дори разхождането на кучето или пък игра с децата в парка. Ако не сте тренирали от известно време, за предпочитане е да започнете с по-лека физическа активност и след това да преминете към упражнения. Нека в ежедневния ви план за деня влязат и поне 30 минути фитнес (или какъвто спорт сте избрали). Ако тренирате ефективно, трябва да ускорите пулса си и да останете без дъх. Когато тренирате, тялото ви трябва да работи по-усилено, за да ви осигури необходимите хранителни вещества, така че ще изгаряте повече енергия. По този начин ще можете да увеличите скоростта на метаболизма си, като тя ще остане повишена дори след края на тренировката. Редовните упражнения ще помогнат на тялото ви да стане по-здраво и готово „за работа“, когато имате нужда от това.

Коментирай