5 ползи за здравето от консумацията на плодови чайове

Правят кожата по-здрава

09.11.2023г. / 14 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Обичаме да му се наслаждаваме през цялата година, като лятото залагаме на това той да е добре изстуден. Предлагат се разнообразни чайове, както и комбинации от съставки с тях, които допринасят за релаксация, за други се смята, че подобряват настроението, има и такива за добра концентрация и т. н. Изборът пред нас е голям. 

Но какво ще кажете за чаша плодов чай?

С този термин се описва напитка, която обединява различни сушени плодове, билки и подправки и сушени чаени листа, които могат да се варят или запарят в гореща вода и да се сервират като ароматна напитка. Важно е разбира се винаги да избираме качествени чаени продукти, за да можем да извлечем максимума от ползите на съставките. Обикновено, по-качествени плодови чайове предлагат чист основен чай като зелен или черен чай със смес от вкусни плодове, при някои дори има и етерични масла. 

Какви са ползите от консумацията на плодови чайове?

Стимулират защитните сили на имунната система

Повечето плодови чайове са с високо съдържание на витамин С. За него е известно, че е мощен антиоксидант, който помага за укрепване на имунната система, както и в борбата с инфекциите и вирусите. Плодовите чайове, съдържащи плодове като ягоди, манго, ананас, нар и малини, са богати на витамин С, а нивото на антиоксиданти от черния или зеления чай като базови, осигурява това, от което се нуждае имунната ни система, за да работи по-ефективно. Консумацията на чай, богат на антиоксиданти също така помага в борбата с вредните свободни радикали, които могат да доведат до различни здравословни проблеми. 

Свързани статии

Загуба на излишни килограми и полезни за здравето на червата

Плодовите чайове естествено съдържат кофеин и определени флаваноиди, наречени катехини, които могат да помогнат за засилване на метаболизма, изгарянето на излишните мазнини. Освен това, плодовият чай ни осигурява и приятна сладост, която може да задоволи отчасти апетита ни за сладки лакомства. Има редица чайове, които се използват за облекчаване на храносмилателни проблеми. Къпината например е известна с това, че подпомага храносмилането и облекчава разстроения стомах.

Полезни за здравето на сърцето

Зеленият чай е един от най-полезните. Той съдържа полифенолния компонент EGCG (епигалокатехин галат), който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Западни проучвания показват, че консумацията на чай, богат на EGCG, може да помогне за намаляване на риска от атеросклероза. От друга страна, много плодове като лимони, ягоди и ябълки също съдържат високи нива на полифеноли, фенолни съединения, флавоноиди, витамини и фибри, които са полезни за сърдечното здраве.

Свързани статии

За по-здрава кожа 

Не само храните, но и напитките, които консумираме се отразяват на състоянието на нашата кожа. Противовъзпалителните свойства на чая спомагат за намаляване на възпалението, подобряват кръвообращението и се борят срещу свободните радикали, за които е известно, че причиняват преждевременно стареене на цялото тяло. Богатството от минерали и витамини в плодовия чай е от съществено значение за цялостното здраве, включително поддържането на кожата ни гладка и блестяща. Антиоксидантите в напитката допринасят за намаляване и предотвратяване на появата на кожни проблеми като акне и псориазис.

Свързани статии

За по-здрави кости и зъби

Полифенолите в чая са едни от най-полезните за изграждането на здрави кости. За тях е известно и че помагат да се забави намаляването на костната минерална плътност и да се увеличи количеството на витамин D в тялото. От друга страна, ягодите и къпините, които често влизат в състава на плодовите чайове са с високо съдържание на витамини, които помагат за изграждането и укрепването на костите.

Също така, за консумацията на плодов чай се смята, че може да помогне за намаляване на риска от кариеси и проблеми с венците, като намали бактериалните киселини и киселините, причиняващи появата им. 

Коментирай