Здраве и красота

Хапвайте кестенов мед за здраво сърце и красива кожа

Смята се, че помага и при артрит

14.11.2023г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът е една от най-полезните храни от хилядолетия насам. Днес можем да се наслаждаваме на различните му вкусове – многоцветен, лавандулов, манов и т. н. Опитвали ли сте кестенов мед? Този ароматен мед е монофлорен, произведен от пчелите, които са събирали нектар от цветовете на кестена, като семейството на кестеновите дървета включва множество разновидности. 

Кестеновият мед има тъмен кехлибарен цвят, който може да е вариращ от тъмнокафяв до кехлибарен със златисти или червеникави нюанси. Ароматът му е флорален, но не и натрапчив. Този вид мед кристализира бавно за разлика от други видове. Чудесна добавка е към сирена, месо (особено дивечово), десерти. 

Какви са ползите за здравето от консумацията на кестенов мед?

Той е много богат на антиоксиданти – За тях е известно, че спомагат за инхибирането на свободните радикали и вредите, които нанасят върху организма. Антиоксидантите допринасят за намаляване на оксидативния стрес и произтичащото от това увреждане на клетките. Според западни специалисти, това е защото медът с тъмен цвят има по-високо съдържание на антиоксиданти. 

Свързани статии

Източник на витамини и минерали – Сред които желязо, витамини B и C, високо съдържание на калий, манган, мед, следи от аминокиселини и други хранителни вещества също се наблюдават при суровия кестенов мед. Всичкият този състав го прави чудесен за подсилване на защитните сили на имунитета.

Също така е известно, че има антибактериално и антимикробно действие. Богатият хранителен състав на меда го прави полезна храна за здравето на костите, мускулите, а също така и намалява възпаленията, свързани с артрита.

Осигурява ни енергия – Естествените захари, витамините и минералите в кестеновия мед помагат за възстановяване на енергийните нива и се борят с умората по естествен начин. Една супена лъжица кестенов мед всеки ден ни помага да намалим признаците на умора, но също така и задоволява глада ни за сладки лакомства. 

Свързани статии

Чудесна грижа за кожата – Кестеновият мед е богат на танини, които имат стягащо кожата действие. Прилаган като маска за лице, този вид мед допринася за това кожата на лицето ни да е по-свежа, мека, а също така се смята, че помага и за отпушването на порите. 

Храна против стареене – За богатството от антиоксиданти в меда от кестени е известно, че помага за елиминирането на свободните радикали. Те са отговорни за преждевременното стареене на организма. От друга страна, добавянето на полезни храни към менюто ни като кестеновия мед, може да забави стареенето, сочат западни изследвания. 

Свързани статии

Полезен при възпалено гърло, гастрит и запек – Кестеновият мед е вискозен и има ниско съдържание на влага, а тези му характеристики допринасят за неговия успокояващ ефект, като му позволяват да образува защитен слой върху лигавицата на гърлото или стомаха.

Ето защо за добавянето на меда към чай или консумацията му в суров вид е известно, че може да помогне за облекчаване на респираторни инфекции, гастрит и язва, но също така помага и при запек.

Други предимства на кестеновия мед – Полезен е за здравето на сърцето, храносмилателната система, смята се, че намалява риска от очни заболявания. Подпомага регенерацията на тъканите, стимулира кръвообращението благодарение на високото си съдържание на танин. 
 

Коментирай
Свободно време