Здраве и красота

Комбинацията куркума и мед за повече здраве

Богата на антиоксиданти

21.04.2023г. / 09 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за суперхраните, които ни помагат да сме по-здрави. Медът и куркумата са едни от тях. Те са част от нашите сладки и солени рецепти за ястия, десерти, дресинги. Обикновено ги ползваме поотделно, но комбинацията от мед и куркума може да е не само вкусна, но и да има редица здравословни ползи.

Кои са някои от основните предимства за здравето от куркумата, според редица изследвания?

Действа противовъзпалително – Куркуминът, който е активната съставка на подправката, има мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на болките в ставите и симптомите, свързани с артрит, смятат учените. Неговият ефект върху възпалението може също така да намали вероятността от развитие на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Съвети за отглеждане на куркума вкъщи

Има антиоксидантни свойства – Консумацията на куркума ни предлага силна защита срещу свободните радикали, които могат да причинят оксидативен стрес, който може да прогресира до увреждане на тъканите и развитие на сериозни заболявания, особено сърдечни.

Има противоракови ефекти - Куркуминът има няколко противотуморни свойства, спиращи растежа и разпространението на раковите клетки, сочат западни изследвания.

Намаляване на рисковите фактори за диабет – Изследвания са установили, че куркуминът и други активни съставки в куркумата имат механизми, които помагат за намаляване на нивата на кръвната захар и повишават чувствителността към инсулин. Също така се смята, че консумацията на куркума може да допринесе за намаляване на нивата на LD холестерола, известен още като „лош холестерол“ и триглицеридите в кръвта. Специалистите смятат, че тези положителни резултати могат да се дължат на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумина.

Какви са ползите от комбинацията джинджифил и куркума?

Кои са някои от основните ползи от консумацията на мед?

Медът е известен със своите антибактериални свойства – Особено медът от манука, за който се смята, че има няколко защити срещу бактерии. Проучванията показват, че медът е особено ефективен срещу Helicobacter pylori (H. pylori), които причиняват стомашни язви и гастрит.

Заздравяване на рани – Според проучвания, медът е подходяща грижа при рани като изгаряния, разкъсвания и дори язви на краката при диабет. Разбира се преди прилагане е важно да се консултираме с лекар!

Вълшебният мед от манука

Облекчаване на кашлица и болки в гърлото – За консумацията на мед знаем, че е полезна, когато страдаме от кашлица и болки в гърлото. За меда от манука например се смята, че успокоява лигавицата на гърлото, като същевременно има антибактериално действие срещу патогените, които причиняват неразположенията.

5 съставки, ускоряващи топенето на мазнините

Намаляване на риска от сърдечни заболявания – Медът има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, за които се смята, че допринасят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, особено чрез ограничаване на растежа на плака в кръвоносните съдове.

Антидиабетни ефекти – Медът има по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар и може да не повиши значително нивата на кръвната захар при пациенти с диабет. Освен това е установено, че медът подобрява нивата на адипонектин – хормон, който помага да се увеличи чувствителността към инсулин и да се намали възпалението.

Свързани статии

За здрави черва – Благоприятното въздействие на меда може да се дължи на неговия пребиотичен ефект върху микробиома на червата. Западно проучване установява, че олигозахаридите в меда насърчават растежа на полезните чревни бактерии, включително Lactobacillus.

Куркумата и медът са лесни за комбиниране в разнообразни рецепти, като домашна лимонада например. Ако нямате време за чаша лимонада, вода с малко мед, пресен лимонов сок и щипка куркума на прах също е полезна напитка. Куркума и мед може да добавите към вашите смутита, овесени каши, фрешове, чайове.

Пригответе си така нареченото „златно мляко“. Затоплете прясно или ядково мляко. Добавете към него мед, куркума и канела на прах. Повече за ползите от консумацията на златното мляко, прочетете тук.

Коментирай
Свободно време