Здраве и красота

5 начина, по които тялото казва, че имате нужда от повече сън 

Може би имате ниско либидо 

15.11.2023г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Западният начин на живот – забързан, стресиращ и прекалено натоварен вече не е чужд на голяма част от човечеството. Хората отдавна са загубили връзката с природата и дори със самите себе си. А според много източни учения, именно това е най-важното. Нашето тяло постоянно се опитва „да ни каже“ от какво има нужда, но мнозина от нас пренебрегват сигналите му. Как то се опитва да ви съобщи, че има нужда от повече сън? Ето и няколко признака за това:

Проблеми с паметта 

Достатъчното количество сън подпомага „складирането“ и разпределянето на няколко вида спомени – такива, основани на факти, епизодични, процедурни или спомени с инструкции. Ако не си набавяте необходимия ви сън, за мозъка ви е по-трудно да възприема и възпроизвежда нова информация. Въпреки че не е известно как сънят подобрява паметта, смята се, че хипокампусът (центърът на паметта) прави това относно ежедневните събития за неокортекса. Оттук той преглежда тези спомени и ги обработва, за да се запазят те в дългосрочен план.

Свързани статии

Не можете да вземате решения 

Ако сте от хората, които вечно се колебаят и имат нужда от постоянни съвети или пък винаги се допитват до някого – може би вие сте не просто колебливи. Оказва се, че когато става въпрос за вземане на решения, когато ви липсва сън, това е по-трудно от обикновено. Липсата на сън може да има ефект върху скоростта на обработка на информацията и извършването на определени функции. В това число влиза и решаването на проблеми. Със сигурност е добре да се опитате да направите всичко възможно, за да подобрите качеството на съня си – нека в помещението, в което спите е тъмно и добре проветрено. Избягвайте консумацията на храна и алкохол късно вечер и се опитайте да намалите значително екранното време. Винаги се опитвайте да лягате и ставате в един и същи час. Избягвайте да спите с електронни устройства (особено около тялото ви) и по възможност, изключвайте интернета на телефона си или го дръжте в съседна стая. 

Свързани статии

Непохватни сте 

Първата мисъл, която вероятно бихте си помислили, ако се спънете няколко пъти на ден, е че сте просто нескопосани. Вашата тромавост обаче може да се дължи на сънливост. Когато умората ви завладее, може да ви е трудно да се съсредоточите върху това къде отивате или пък какво правите. Освен това, вашето време за реакция и концентрация е намалено, така че и движението става трудно. Тъй като двигателните ви умения са по-бавни, когато сте уморени, това също обяснява защо понякога може би често бутате или събаряте чаши, чинии или пък се удряте в стените вкъщи. 

Свързани статии

Заспивате прекалено бързо 

Ако преди да заспите ви трябват поне 30 минути или повече, това може да е знак, че не спите достатъчно. Бързото заспиване по принцип е препоръчително, но ако заспивате веднага щом главата ви докосне възглавницата, това може да е знак, че сте претоварени. Препоръчително е заспиването да ви отнема около 10 - 20 минути, а заспиването по-бързо може да бъде знак за хронично лишаване от сън и изтощение.

Свързани статии

Имате ниско либидо 

За да се представяте добре в леглото, вие наистина имате нужда от оптимални количества сън. В противен случай, либидото ви може да пострада. Лошият сън е свързан с еректилна дисфункция при мъжете, а недостатъчното му количество възпрепятства производството на хормони и при мъжете и при жените. Това може да намали вашето сексуално желание и да затрудни вас или вашия партньор да се настроите за секс. Дамите могат да бъдат особено уязвими, тъй като те по принцип са склонни да изпитват повече хормонални промени през целия си живот, в това число: предменструални симптоми, бременност или менопауза. Друг основен момент е, че жените в повечето случаи се събуждат често през нощта, за да се грижат за бебета или малки деца.

Свързани статии

Коментирай