Здраве и красота

6 начина да облекчите уморените крака

Направете си масаж 

23.11.2023г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение дали работите или не; стоите прави или пък седите прекалено дълго, има едно нещо, което сякаш съпътства модерния начин на живот. И това е чувството на умора и тежест в краката след дългия ден. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко съвета, с които ще можете да облекчите неприятните усещания. Ето ги и тях:

Приемайте достатъчно течности

Според Каролин Дийн, лекар от Северна Дакота, експерт по здравеопазване, диети и хранене и автор на бестселърите: „Предсърдно мъждене: реминерализирайте сърцето си“, „Магнезиевото чудо“ и „Пълното ръководство за естествена медицина за здравето на жените“ и др.: „Правилната хидратация е от решаващо значение. Към всеки литър вода добавете 1/4 чаена лъжичка качествена морска сол. Хималайската морска сол е добър вариант. Имайте предвид, че бялата рафинирана морска сол е преработена и вероятно е загубила много от своите цели 72 остатъка от ценни минерали“, споделя тя.

Свързани статии

Затоплете краката си 

„Някои хора смятат, че ледът е най-доброто решение, когато говорим за болки в мускулите“, казва д-р Антъни Кури (хирург и ортопед към Медицинския център на Университета в Толедо). „Други пък смятат, че топлината е по-добра. Аз лично предпочитам да използвам топла подложка... Топлината осигурява по-голям приток на кръв към мускула и му помага да се отпусне. Топлината е успокояваща и ние я свързваме с контакт и интимност. Мозъкът интерпретира безопасния източник на топлина като добър, което ни кара да се чувстваме добре и това може да облекчи болката ни. Смятам, че топлината е много ефективна за всички стави и мускули, особено в края на дълъг работен ден“, споделя той.

Свързани статии

Погрижете се за краката си 

През повечето време може би изпитвате болки и чувствате мускулите си уморени, когато стоите прави за дълги периоди от време. Това е така, защото вашите мускули не са достатъчно силни и издръжливи, за да се справят със стреса, който претърпяват. Това е особено вярно за стъпалата. Един от начините да увеличите цялостната си издръжливост и да предотвратите болките в долните крайници е да укрепите сводовете на стъпалата си. Можете да изпълните следното упражнение – опитайте се да „хванете“ пода с краката си и да свиете мускулите в долната им част, за да създадете свод. Компресионните чорапи също помагат за циркулацията на кръвта и ограничават отока.

Свързани статии

Направете си масаж с фоумролер или топка за тенис 

Можете да носите топка за тенис със себе си на работа или да я държите в хола у дома. Просто я поставете под крака си и я търкаляйте напред-назад. Натискът ще позволи на мускулите да се разтегнат и удължат, което е точно това, от което краката ви се нуждаят след свиване през целия ден. По същия начин използвайте и фоумролер, за да разтегнете и удължите мускулите на прасците и бедрата. Помислете за мускулите си като за ластик, който никога не се разтяга. С течение на времето той става крехък и се втвърдява. И когато се опитате да го разтегнете, е по-вероятно да се скъса. Същата концепция важи и за вашите мускули. За да ги поддържате във форма, вие трябва да ги „удължавате“ и разтягате редовно.

Свързани статии

Повдигнете краката си 

Това може би е най-добрият съвет, който може да облекчи „тежките“ крака. След като се приберете у дома вечер, настанете се удобно и легнете на дивана с вдигнати крака. Още по-добър вариант е да легнете на пода, като опрете и повдигнете краката си на стената. Нека задните ви части са опрени на ъгъла, където се срещат подът и стената. Какъвто и вариант да изберете, запомнете, че краката трябва да са на ниво, по-високо от това на сърцето. По този начин вените на краката ви не трябва да работят толкова усилено, за да изтласкат кръвта към горната част на тялото. Този метод е особено подходящ при хора, които имат проблеми с лимфния застой и дренаж.

Свързани статии

Направете си домашна спа процедура за крака 

Налейте хладка вода в подходящ съд и добавете малко английска сол и етерични масла по ваш избор. Седнете и се отпуснете след дългия работен ден. Магнезият в английската сол помага за облекчаване на мускулното напрежение. А етеричните масла (особено от лавандула или лайка), ще ви помогнат да се отпуснете и да облекчите стреса.

Коментирай