Здраве и красота

8 неща в ежедневието, които увреждат здравето на краката ви

Причини за болки и инфекции в краката

02.04.2022г. / 12 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краката ни понасят целия товар на тялото и на ежедневните ни дейности. Те носят теглото ни, носят и товара, който носим със себе си допълнително. Търпят ходенето с неудобни обувки. Натоварват се, когато тренираме, ходим, тичаме, танцуваме. Краката са една от най-натоварените части на тялото. Те почти никога не си почиват.

Какво се случва с краката, ако ходите боси вкъщи?

В ежедневието си често допускаме много грешки, които могат да навредят на състоянието на краката ни, а това да се отрази на цялостното ни здраве.

Кои са причините да се появят болки или инфекции по краката?

Ходите боси или с потни чорапи

Стъпалата ни са уязвими към бактерии, гъбички и други микроорганизми. Ако ходите боси върху мръсни повърхности, в банята на фитнеса или в съблекалнята, това повишава риска от инфекции. Този риск се повишава и ако ходите с потни чорапи. Така се увеличава рискът от инфекции заради влажната и топла среда, която се създава. Сменяйте чорапите си веднага след тренировка или когато усетите, че краката ви са изпотени.

Носите неподходящи обувки

Може да обожавате високите токчета, но те са нездравословни. Обувайте ги за кратко и само за специални поводи. Ежедневното ходене на висок ток за продължително време е пагубно за сводовете на краката. Носенето на неудобни обувки уврежда не само краката, но може да се отрази на целия скелет, а оттам на цялостното здраве и функции на органите.

Ползите от лежането с вдигнати високо крака

Пушите

Пушачите са много по-склонни да развият възпаления и заболявания на периферните кръвоносни съдове от останалите хора. Пушенето уврежда съдовете и нервите, а кръвообращението в краката и без това е по-затруднено от всяка друга част на тялото.

Алкохол

Редовната консумация на алкохол има сериозен ефект върху здравето в негативен смисъл. Не само злоупотребата с алкохол, а консумацията изобщо може да доведе до увреждания на краката и други области от тялото. Състоянието, което може да засегне краката, се нарича алкохолна невропатия. Характеризира се с увреждане на периферните нерви в долните крайници. Симптомите са мравучкане, болки, изтръпване, проблеми с подвижността, възпаления.

Натурални начини да облекчите умора и болка в краката

Неправилно рязане на ноктите

Врасналият нокът може да ви вгорчи живота. Агонията, която причинява, удебеляването, възпалението, гнойта, които се образуват предизвикват силни болки и невъзможност за нормално ходене. Неправилното рязане на ноктите може да доведе и до инфекции, тъй като твърде късите нокти оголват кожата, подлежаща под ноктите, а това я прави уязвима към бактерии и гъбички.

Претоварване на краката при тренировка

Краката участват във всеки спорт. Тичане, колоездене, плуване, отборни спортове, гимнастика, вдигане на тежести – навсякъде участват и краката ви. Ако не им давате достатъчно време за почивка, изтощавате мускулите и ставите им до краен предел, това може да доведе до необратими износвания, сериозни травми, които да застрашат здравето ви, според клиника Майо.

Носите прекалено много килограми с краката си

Теглото ви има значение за състоянието на краката. Наднорменото тегло уврежда кръвоносните съдове и нервите, износва ставите, уврежда сухожилията и хрущялите. Вследствие могат да възникнат редица състояния, характеризиращи се с болки, възпаления, подуване, ограничаване на движението.

Натурални средства при подути крака

Стоите прави дълго време

Стоенето прави в продължение на часове може да доведе до увреждания на краката, най-вече на кръвоносните съдове. Напрежението, което се създава върху съдовете в долните крайници може да доведе до разширени вени с течение на времето. Препоръчително е да се движите, да сгъвате краката в коленете, да се стараете да премахвате напрежението от тях.

Коментирай