Здраве и красота

Къде грешите, когато измивате лицето си

Често срещани грешки в почистването на кожата на лицето

02.12.2023г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Къде грешите, когато измивате лицето си

Измиването на лицето звучи като детска игра. Мислите си, че няма къде да сбъркате, но грешите. Има много грешки, които неволно могат да се допуснат при измиване на лицето и тези грешки могат да навредят на кожата. 

Къде грешите, когато измивате лицето си?

Използвате гореща вода 

Прекалено горещата вода може да е вредна за кожата. Тя действа много по-пресушаващо от хладката вода. Препоръчително е да използвате вода с близка до телесната ви температура или една идея по-студена. Така ще предпазите кожата от дехидратация и ранна поява на бръчки.

Не измивате лицето сутрин 

Много жени наблягат на измиването на лицето си вечер, когато свалят грима. Ако забравяте да измивате лицето сутрин, това е грешка. През нощта кожата отделя себум, пот, мъртви клетки, които запушват порите. Това налага измиването ѝ сутрин, за да запазите здравето и блясъка на кожата. 

Не измивате вечер 

Това е още по-голяма грешка от пропускането на сутрешното измиване на лицето. Ако спите с грим или просто изплаквате лицето си, дори да не носите грим, това оставя кожата замърсена. Недостатъчното измиване на лицето крие риск от запушване на порите, секреция на излишен себум, възпаления, като всичко това е основа за акне и ранно състаряване на кожата. 

Свързани статии

Използвате сапун 

Сапунът не е подходящ за измиване на лицето, защото изсушава кожата прекалено много. За предпочитане е да използвате специално разработен продукт за измиване на кожата на лицето, така че едновременно да я почистите качествено и в дълбочина, но и да не я пресушите. Дехидратираната кожа е податлива на инфекции, възпаления, раздразнения, бръчки. 

Употреба на мокри кърпички за сваляне на грим 

Премахването на грима с мокри кърпички е една често срещана грешка. Тези кърпички изглеждат удобни на пръв поглед, но всъщност не са здравословни за кожата. Препоръчително е да използвате мицеларна вода или мек измиващ гел, измивна пяна с лека формула.

Всички тези продукти са разработени да почистят в дълбочина – нещо, което мокрите кърпички съвсем не успяват да изпълнят. 

Използвате хавлиена кърпа, с която търкате лицето 

Това е една от най-честите грешки, които повечето хора допускат. Избърсването на лицето с кърпа и търкането му е нещо, което може да възпали кожата, да върне бактериите и микроорганизмите обратно и да обезсмисли измиването на лицето. 

По хавлиените кърпи се задържат множество остатъци от кожни клетки, себум, пот, мръсотия, грим, бактерии, които влошават състоянието на кожата. Най-добре е да използвате хартиена кърпа или кухненска хартия. 

Коментирай