За дома

Съвети за отглеждане на куркума вкъщи

Как да се грижите за полезната подправка в домашни условия

17.04.2023г. / 06 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Куркумата е една от най-полезните подправки. Тя е богата на активни вещества и антиоксиданти, от които тялото има нужда за целите на своите функции.

Добрата новина е, че можете да си отгледате куркума в домашни условия, така че да имате винаги подръка тази така необходима подправка за вашите вкусни рецепти, а и за да подарите на организма си чудесните ѝ здравословни ползи.

За какво помагат едни от най-често използваните подправки

Куркумата е красиво растение, което може да се отглежда много лесно и в домашни условия. Ако се грижите за нея подобаващо, тя ще ви се отблагодари с красиви и нежни цветове в розови и червени нюанси.

Куркумата принадлежи към семейството на джинджифила. Тя е тревисто многогодишно растение, което достига не повече от 1 метър височина. Цъфтежът ѝ издържа около 2-3 месеца през лятото, което я прави чудесна украса за букети и подаръчни опаковки.

Улеснение за разпознаване на подправките

Как да отглеждате куркумата вкъщи?

Местоположение и светлина

За да вирее добре, куркумата се нуждае от много добре осветено място. Най-подходящи са южните первази, но и западни и източни вършат чудесна работа. Важно е да е огряна от много светлина през по-голямата част от деня.

Поливане

Куркумата се полива редовно и умерено през активния период. През лятото е добре да се осигури допълнително овлажняване на въздуха, тъй като тя идва от влажни райони и за да цъфти обилно, се нуждае от повече влага.

Подправки, които може да засадите и да ползвате при различни неразположения

Почва

Почвата за куркумата е добре да не задържа влага. Тя трябва да е добре дренирана, което означава да съдържа пясък или камъчета, които да осигуряват добро преминаване на водата през почвата. Почвената смес трябва да съдържа торф и пясък, за да може водата да се оттича бързо, без да се задържа.

Свързани статии

Температура

Най-добрата температура за куркумата е умерената. Градусите трябва да са от порядъка на 20 до 24-25. През зимата не е препоръчително да падат под 12. Ако сте поставили куркумата в саксия навън, през зимата е добре да се прибира на закрито и в отоплено помещение, в което температурите не падат под 12 градуса.

Помещението, в което не отглеждаме растения, а трябва

Пресаждане

Пресаждането на куркумата става през пролетта, като грудките се изваждат и се засаждат в нови, по-широки саксии. Пресаждането се прави, когато температурите навън са достигнали вече 12-13 градуса.

Размножаването на куркумата става чрез разделяне на коренището. Всяко ново коренище се засажда в отделна саксия със свежа и добре подхранена почва.

Коментирай