Здраве и красота

Защо комбинацията от куркума и черен пипер е полезна за здравето

С тях винаги е по-вкусно

03.08.2023г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневното приготвяне на вкусна храна, използваме най-различни ароматни подправки. Винаги намираме начин да включим в менюто си и куркума, но и черен пипер. Куркумата, освен че придава изключителен вкус и цвят на ястията, за комбинирането ѝ с пикантния и ароматен черен пипер се смята, че има невероятни свойства, които могат да се окажат много полезни за здравето ни.

Куркуминът, който се съдържа в куркумата има антиоксидантни, антисептични, противогъбични и противовъзпалителни действия, а черният пипер има свойства, които подобряват храносмилането, засилват метаболизма, регулират нервните сигнали и контролират излишните килограми. Според редица западни изследвания, куркуминът не може да се използва достатъчно добре от нашето тяло поради лошата му бионаличност.

Невероятните ползи на черния пипер за здравето

Метаболизмът на компонента е доста бърз в черния дроб и чревните стени. Само малка част от куркумина навлиза в кръвния поток, смятат учени. И точно тук черният пипер се смята, че играе важна роля.

Той е известен със своите противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, също като куркумата. Пиперинът е важен и изключително полезен биоактивен компонент, който се съдържа както в белия, така и в черния пипер.

Проучванията са установили, че пиперинът в черния пипер допринася за подобряване на биоактивността на куркумина в човешкото тяло. Също така помага за подобряване концентрацията му в кръвния поток.

20 ползи от консумацията на куркума

Защо да комбинираме в своите рецепти куркума и черен пипер?

1. Облекчава болката

Противовъзпалителните свойства на куркумата я правят невероятна съставка, която може да ускори процеса на оздравяване на тялото, да се бори с инфекциите и да облекчи болката. Разбира се, това не означава, че тя може да замени медикаментозното лечение, препоръчано ни от лекар. Но е известно, че състояния като артрит например, се повлияват добре от консумацията на куркума. Добавянето на черен пипер допълнително засилва процеса на облекчаване на болката. Пиперинът прави клетъчните рецептори по-активни и ускорява процеса на антиреакция в организма.

2. Намалява възпалението

От години аюрведа препоръчва куркума и черен пипер за намаляване на възпалението в тялото. Както бе споменато в предните редове, и двете подправки имат противовъзпалителни свойства.

Син чай – за бърз метаболизъм и силен имунитет

3. Контрол на диабета

Диабетът е състояние, което може да причини сериозно увреждане на кръвоносните съдове. Според западни учени, куркуминът и пиперинът намаляват оксидативния стрес, който уврежда кръвоносните съдове.

Свързани статии

4. Помага в контрола на теглото

Доказано е, че черният пипер и куркумата в комбинация със спорт и здравословно хранене, подпомагат процеса на отслабване. Приемането на напитка от куркума, черен пипер и джинджифил в топла вода рано сутрин дава добър тласък на метаболизма, сочат някои западни изследвания.

Куркуминът взаимодейства с клетките на панкреаса, мазнините, черния дроб и имунната система. По същия начин черният пипер и джинджифилът имат благоприятен ефект върху инсулиновата резистентност и натрупването на мазнини. Намалява се както инсулиновата резистентност, така и възпалението.

Не на последно място, според западни проучвания, за куркумина в куркумата е известно, че намалява риска от развитието на ракови заболявания.

Коментирай