Здраве и красота

Мъдри начини да намалите хормоните на стреса

Как да върнете хормоналния си баланс

03.01.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Мъдри начини да намалите хормоните на стреса

Стресът е част от ежедневието ни и за съжаление трудно можем да го избегнем изцяло. Но можем да го намалим значително, така че да помогнем неговото влияние върху организма и здравето ни да е минимално. 

Хроничният стрес може да е наистина пагубен за всички процеси в организма, включително да се отрази негативно върху психиката и емоциите. Когато хроничният стрес е висок, хормоните на стреса също са в пикови стойности и влияят зле на цялостното здраве. 

За да намалите стреса, можете да наблегнете на някои ефективни техники, с помощта на които да помогнете на тялото си да се справи с това предизвикателство. В тези техники няма нищо кой знае колко сложно или непознато. Те включват храна и ежедневни дейности, които спомагат за понижаване на хормоните на стреса. 

Кои са най-мъдрите начини да намалите хормоните на стреса? 

Промяна в нагласата 

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да преборите стреса, е да промените собствената си нагласа към света и всичко, което се случва около вас. Ако подхождате с негативизъм, това ще нагнетява още повече напрежение в тялото ви и ще повишава стреса. И обратното – позитивната нагласа и старанието да отминавате нещата, които ненужно могат да ви ядосат, е важна стъпка в борбата със стреса. 

Свързани статии

Променете храненето 

Храната е нашият най-добър приятел в много отношения. Тя може да ни помогне да се почувстваме по-добре, да изглеждаме по-добре, да спим по-добре, изобщо – правилното и здравословно хранене с наблягане на точните храни и продукти е от първостепенно значение за цялостното здраве. 

За да намалите хормоните на стреса, наблегнете на храните, които имат влияние в това отношение и могат да помогнат за потискането на хроничния стрес. Сред тях са спанак, кафяв ориз, бадеми, банани, сьомга, авокадо, кисело мляко, цитрусови плодове, горски плодове. Всички те съдържат антиоксиданти, триптофан, участващ в синтеза на серотонин, витамини и минерали. 

Движете се повече

Движението е естествен начин да противодействате на стреса. Натоварването на мускулите и движението на тялото дори при ходене е от значение за намаляването на нивата на кортизол. Ако превърнете движението, тренировките и упражненията в редовна практика, нивата на стрес в организма ви ще намалеят. 

Разходки в природата и любими хобита 

Природата има невероятно влияние върху организма и психиката. Човекът е създаден да бъде обграден от природа. Когато забравяме за това и се откъсваме от нея в забързаното градско ежедневие, това може да повлияе негативно психичното здраве и да позволи на стреса да вземе превес. Разходките сред природата и заниманията с любимите хобита са прекрасен начин да противодействате на стресовите механизми и да понижите хормоните на стреса.  

Коментирай
Свободно време