Свободно време

Как да преодолеете стреса на новото работно място?

Не чакайте другите да направят първата крачка 

18.10.2023г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение колко амбициозни и упорити сте в службата, смяната на позицията или местоработата може да ви накара да се чувствате стресирани и напрегнати. Ако в момента сте в подобна ситуация, вероятно се чудите дали ще ви допаднат новите колеги, как ще се впишете в колектива, дали ще успеете да създадете приятелства и т. н. Със сигурност можем да кажем, че това зависи от вас и от вашето отношение. В следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да преодолеете стреса на новото работно място. Ето ги и тях:

Помислете какво ви кара да се чувствате тревожни  

За да сведете до минимум безпокойството относно новата си работа, може би трябва да се опитате да разберете какво точно го причинява. За да успеете да се справите със стреса, можете да започнете да си водите дневник или пък да проведете разговор с приятел. Ако усещате, че не можете да се справите сами, можете да потърсите помощ от професионалист – терапевт. 

Свързани статии

Дайте всичко от себе си и се наградете 

Ако не сте извоювали лесно позицията, на която сте назначени, първото с което трябва да започнете е да благодарите на самите себе си. Признайте си постижението и ако трябва се наградете с нещо малко. Не бързайте с прекалено големите изисквания. Осъзнайте, че можете да не сте в състояние да правите всичко перфектно, всеки път – особено в натоварена, бърза работа. Опитайте се да избягате от капана на перфекционизма като винаги давате най-доброто от себе си. Позволете на другите (и на себе си) да ви похвалят и им благодарете. 

Свързани статии

Използвайте пълноценно времето преди и след работа 

Времето безспорно е най-ценният капитал, който притежавате, затова не правете грешката да го губите. Ако пътувате към офиса с метро или друг обществен транспорт, използвайте това и оползотворете минутите като слушате вдъхновяваща музика, гледате филм или пък слушате подкаст. Това може да бъде ефективен начин за облекчаване на стреса както преди, така и по време на и след работа. Можете дори да включите медитацията като част от вашето работно ежедневие. Няма да ви е необходимо нищо особено – само няколко минути спокойствие и чаша ароматно капучино.

Управлявайте времето си добре 

Една от основните причини за стрес без съмнение е бързането и неумението да се впишете в сроковете. Ако сте от хората, които вечно закъсняват, може би е дошло време да промените това. Имайте предвид, че честите закъснения могат да оставят у другите впечатление, че на вас не може да се разчита. За да избегнете стреса от несвършените задачи, управлявайте времето си ефективно. Вземайте си кратки почивки, които да ви презаредят и да изчистят съзнанието ви и разпределяйте добре работните си задачи през седмицата. Не оставяйте всичко за последния момент. 

Свързани статии

Мислете позитивно 

Позитивното мислене е от голяма важност не само за настроението ви, но и за доброто ви психическо състояние. Опитайте се да „култивирате“ положителни мисли, свързани с вас самите. Избягвайте да мислите само за предишните си неуспехи. Вместо това се съсредоточете върху способностите и уменията си. Отнасяйте се добре със себе си и бъдете най-добрият си приятел.

Свързани статии

Общувайте 

Опитайте се още първия ден да „си харесате“ някой колега. Разбира се, тук говорим както за жени, така и за мъже. Огледайте всички и се доверете на интуицията си – тя ще подскаже кой ви се струва симпатичен. Именно той може да се окаже „вашият човек“. Не чакайте другите да ви заговорят. Дори и да сте притеснени, направете първата крачка. Поканете някого на обяд или пък на чаша кафе. 

Коментирай
Свободно време