Здраве и красота

Кои болки в тялото ви може да са предизвикани от стрес?

Стомашното неразположение може да се дължи на психическо натоварване 

14.11.2023г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да мислим, че когато изпитваме болки в определени части на тялото, това непременно е свързано с някаква болест. Ако някога сте изпитвали физическо неразположение, със сигурност сте проверявали поне веднъж симптомите си в интернет, но дали това винаги е сигнал за някакво сериозно заболяване? Може ли болките в тялото ви да са причинени от стрес? В следващите редове ще ви споделим някои признаци, които показват, че вероятно сте изложени на прекалено голямо количество стрес. Ето и някои от тях:

Проблеми със сърцето 

Сърцето и кръвоносните съдове са двата елемента на сърдечносъдовата система, които работят заедно за осигуряване на храна и кислород за органите на тялото. Дейността им също е координирана в отговора на тялото на стрес. Острият стрес, било то моментен или краткотраен стрес (като спазването на крайни срокове, задръстванията или внезапното натискане на спирачките, за да се избегне инцидент), причинява ускоряване на пулса и по-силни контракции на сърдечния мускул, както и освобождаване на хормоните на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол. В допълнение, кръвоносните съдове, които насочват кръвта към големите мускули и сърцето, се разширяват, като по този начин се увеличава количеството кръв, изпомпвано към тези части на тялото. Това също е известно като реакцията „бий се или бягай“. След като епизодът на остър стрес премине, тялото се връща към нормалното си състояние.

10 причини да оцветявате книжки

Хроничният стрес, който е преживяван за продължителен период от време, може да допринесе за дългосрочни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Постоянното и непрекъснато увеличаване на сърдечната честота и повишените нива на хормоните на стреса и кръвното налягане могат да окажат влияние върху тялото. Този дългосрочен продължаващ стрес може да увеличи риска от хипертония, инфаркт или инсулт.

Знаци, че сте интроверт, който се тревожи твърде много

Проблеми със стомаха 

Червата имат стотици милиони неврони, които могат да функционират сравнително независимо и са в постоянна комуникация с мозъка. Стресът може да повлияе на тази комуникация и това може да предизвика болка, подуване на корема или пък друг вид стомашен дискомфорт. Червата са „обитавани“ от милиони бактерии, които могат да повлияят както на тяхното здраве, така и на здравето на мозъка. Това пък може да повлияе на способността за мислене и дори на емоциите. Стресът е свързан с промени в нивата на чревните бактерии, които от своя страна могат да повлияят на настроението. По този начин нервите и бактериите на червата влияят силно на мозъка и обратно. Ето защо стресът в ранна възраст може да промени развитието на нервната система, както и начина, по който тялото реагира на него. Тези промени могат да увеличат риска от по-късни чревни заболявания или дисфункция.

5 трика за контрол на кръвната захар

Болки в ставите и мускулите 

Когато тялото е под стрес, мускулите се напрягат. При внезапно настъпил стрес, всички мускули се напрягат наведнъж и след това освобождават напрежението си, когато стресът премине. Хроничният стрес кара мускулите в тялото да бъдат в повече или по-малко постоянно напрегнати. А когато това става за дълги периоди от време, може да предизвика други реакции на тялото, като например както тензионно, така и мигренозно главоболие; хронично мускулно напрежение в областта на раменете, врата и главата. Мускулно-скелетната болка в долната част на гърба и горните крайници също е свързана със стреса, особено този на работното място. Доказано е, че техниките за релаксация и други дейности и терапии за облекчаване на стреса ефективно намаляват мускулното напрежение и честотата на разстройства, свързани със стреса (като главоболие например) и повишават чувството за благополучие.

9 начина да подобрите настроението си още сега

Имате общо чувство на неразположение 

Един от многото емоционални симптоми на стреса е общото чувство на неразположение: безпокойство, меланхолия и тревожност. Ако избягвате да правите неща, които някога сте обичали – като това да тренирате, да прекарвате време с приятели или пък да се разхождате – може да сте не само стресирани, но и на прага на депресията. Според д-р Гейл Салц (клиничен доцент по психиатрия): „Хронично високите нива на норадреналин и кортизол (причинени от стрес) оказват влияние върху мозъка и тялото. Прекалено високите нива на кортизол, причиняват смърт на мозъчни клетки с течение на времето, а постоянният стрес и тревожност могат да доведат до клинична депресия или прегаряне (бърнаут).“

Психолог Петя Георгиева: Обикновено паник атаките са сигнал за промяна, можем да ги възприемем като сигнална лампа

Често депресията се „ускорява от дългосрочно, хронично излагане на стрес“, споделят изследователи в проучване от 2011 г. Според него, преживяването на ситуации на силен стрес кара тялото да освобождава хормони на стреса, което може да попречи на способността на човек да изпитва радост в ежедневни дейности. Това, от своя страна, може да доведе до развитие на депресия или чувство на „изнемогване“. 

Тази статия има информативен характер. Ако установите, че изпитвате някой от тези симптоми, най-добре е да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

Коментирай
Здраве и красота