Здраве и красота

Полезни чайове за здравето на мозъка

И за добра концентрация

21.09.2022г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят е сред предпочитаните напитки на много хора. С него можем да заместим някой от приемите на кафе през деня и да повишим своята концентрация във важните за нас дела. Редица проучвания са доказали, че редовната консумация на чай може да помогне за подобряване на здравето на мозъка, но също така и да ни помогне да бъдем енергични, по-малко стресирани.

Вижте кои чайове освен йерба мате и пу ер, благоприятстват мозъчната дейност.

Чай матча

Все по-често срещаме чай матча добавен към десерти, кафе напитки, смутита и т. н. Изключително фино смлените листа с красив зелен цвят, са предпочитани от японците за приготвянето на напитка. Чай Matcha може да се консумира самостоятелно или да го добавите към вашето капуни, лате, смути и т. н. Той съдържа кофеин, но за разлика от това да изпиете няколко чаши с кафе, матча няма да ви направи по-нервни или уморени, отколкото сте.

Matcha е с много високо съдържание на l-theanine, което е уникално съединение, намаляващо стреса и помагащо хем да бъдем спокойни, хем да сме достатъчно концентрирани. Това го прави един от най-полезните чайове за стимулиране на мозъчната сила. Още ползи от консумацията на матча може да прочетете тук.

Чайове за всяка зодия

Чай от мента

Чаят от мента също има редица ползи за здравето. Можем да го консумираме самостоятелно или в комбинация с други ароматни билки. Западни проучвания показват, че ментата може да подобри паметта и да повиши бдителността, което я прави чудесен чай за следобедните часове (и не само, когато се налага да бъдем фокусирани върху работа или учене. Ментата не съдържа кофеин.

Топ 10 храни за мозъка

Чай от джинджифил

Джинджифилът е друга полезна съставка в много смеси от чай. Приятно пикантен, той спомага за повишаване на вниманието и когнитивните функции. Джинджифилът има и множество други ползи за здравето. Помага при гадене, газове в корема, излишни течности в организма, повишава имунитета. Джинджифилът има и антибактериални и антимикробни свойства, спомага за облекчаването на кашлицата и болното гърло.

Свързани статии

Чай от куркума

Подобно на джинджифила, уникалната куркума е подправка, която е известна със своите ползи за здравето. Доказано е, че куркумата подобрява паметта и когнитивните функции. Също така е богата на антиоксиданти, повишава имунитета, смята се, че може да намали риска от рак и други.

Чайове при подуване на корема и стомаха

Зелен чай

Винаги добро решение, когато искаме да подобрим метаболизма, имунитета си и да елиминираме излишните течности от организма. Но зеленият чай, подобно на матча, съдържа мощна комбинация от кофеин и л-теанин, което го прави подходяща напитка, когато искаме да се разсъним и е необходимо да бъдем с повишено внимание. В допълнение, напитката съдържа катехини, известни като EGCG, които са полезни и за здравето на мозъка.

Коментирай