Здраве и красота

Кои са най-добрите хранителни добавки за жени над 40?

Мелатонинът може да подобри качеството на съня ви

19.01.2024г. / 13 16ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Грижата за здравето и добрата форма трябва да са част от изборите, които правите ежедневно. Но има няколко периода в живота на една жена, които са по-специфични, като един от тях е възрастта след 40.

На кои хранителни добавки трябва да обърнете внимание и как те ще ви помогнат да се чувствате и да изглеждате по-добре? 

Пробиотици 

Те помагат за здравето на червата и добрата чревна флора. Както вероятно знаете, пробиотиците се използват най-вече за поддържане на стомашно-чревния тракт здрав и правилно функциониращ. Така че, ако имате стомашно-чревно заболяване или сте подложени на лечение с антибиотици, приемането на пробиотик може да бъде изключително полезно за вас. Ако пък се радвате на нормална функция на червата, не изпитвате тежест или пък подуване, можете да не приемате пробиотици всеки ден. Ето защо, преди да прибегнете до употреба на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар

Свързани статии

Селен 

Селенът предпазва вашите клетки от оксидативно увреждане и инфекции и помага на щитовидната жлеза да функционира добре; той ще намали рисковете от сърдечни заболявания и рак, ще подобри психичното ви здраве и ще предотврати заболявания, свързани с възрастта, като деменция. В допълнение, той помага за подобряване на репродуктивното здраве, задейства имунната система и намалява тежестта на астмата. Морски дарове, постно месо, зърнени храни и млечни продукти са едни от богатите източници на селен.

Свързани статии

Омега-3 мастни киселини 

Омега-3 мазнините включват DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина), както и техния прекурсор ALA (алфа-липоева киселина). Те са определящи за здравето на мозъка и очите, а ниските им нива могат да бъдат свързани с лошо настроение. Освен това, омега-3 може да помогне за поддържане на сърдечносъдовата система, ставите и доброто храносмилане. Можете да си набавите необходимите нива на ценните мастни киселини от рибата и морските дарове, но ALA се намира и в храни като коноп, чиа и ленени семена, както и орехи. Ако не ядете риба или морски дарове редовно, добавете добавка омега-3 към рутината си. Много от тях са произведени от рибено масло или масло от крил, а някои съдържат и масло от водорасли, което е подходящо за вегани.

Свързани статии

Витамин D + калций 

Получаването на достатъчно витамин D и калций е необходимо за здравината на вашите зъби и нокти. Приемани заедно, те са едни от най-добрите витамини за жени, особено след 40-годишна възраст. Витамин D е известен като „слънчевият витамин“, тъй като нашата кожа действително може да произвежда витамин D, когато е изложена на пряка UV светлина. Повечето от нас обаче не получават достатъчно, за да произвеждат толкова витамин D, от колкото се нуждаем. Витамин D се намира предимно в мазната риба, гъбите, както и в някои обогатени с витамин D храни.

Калцият се намира в храни като млечни продукти, тофу, боб, листни зеленчуци, бадеми и някои растителни млека. С напредването на възрастта на жените усвояването на калций намалява, което може да доведе до отслабване на костите. Що се отнася до въпроса какво е необходимото количество витамин D на ден за една жена, проверете референтните стойности и винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар, преди да започнете употребата на хранителни добавки.

Свързани статии

Мелатонин

Добавките с мелатонин за жени над 40 могат да подобряват качеството на съня, тъй като нарушенията на съня често се появяват при хормонални колебания, свързани с перименопаузата (преходният период преди менопаузата) и менопаузата. Проучвания показват, че добавянето на мелатонин, който е хормон, естествено произвеждан от тялото ви, няма краткосрочни или дългосрочни неблагоприятни ефекти и способства за заспиването, продължителността и качеството на съня. По-добрият сън означава по-малък риск от наднормено тегло и по-добро цялостно здраве и добро настроение. 

Свързани статии

Коментирай