Здраве и красота

Погрешни навици, с които забавяте метаболизма

Как да ускорите обмяната на веществата

29.02.2024г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Погрешни навици, с които забавяте метаболизма

Метаболизмът е крехка и сложна система, която се влияе от изключително много фактори, понякога повече, отколкото можем дори да си представим. Той зависи до голяма степен не само от гените и възрастта ни, но и от навиците, които имаме всеки ден в ежедневието си. 

Някои погрешни навици могат несъзнателно и неусетно да забавят метаболизма, като това пречи не само на постигането на мечтаната фигура въпреки усилията, но и на здравословното протичане на всички процеси в тялото. 

Кои са погрешните навици, които имаме всеки ден и които могат да забавят метаболизма неусетно?

Не се движите достатъчно 

Тялото ни е създадено да се движи, а не да стои на едно място. Заседналият начин на живот засяга много хора в съвременното ежедневие и е много важно да се стремите да противодействате на това с всички сили. В този смисъл опитвайте се да се движите колкото се може повече. Дори да не сте от най-активно трениращите хора, стремете се да не използвате асансьори, транспорт, автомобил винаги, когато това е възможно. Разчитайте на собствените си крака. 

Не закусвате или се храните с грешните храни на закуска 

Закуската е най-важното хранене за деня и като такова тя трябва да съдържа максимално здравословни и питателни храни. Ако ядете пържено, тестено, сладко на закуска или изобщо не закусвате, това забавя метаболизма и създава условия за трупане на мазнини. 

Не спите достатъчно 

Добрият сън е един от ключовете към бърз и точен метаболизъм. Ако не си набавяте достатъчно сън всяка нощ, който да е продължителен и пълноценен, метаболизмът се забавя, а заедно с него се усложняват всички процеси в тялото. 

Свързани статии

Придържате се към краткотрайни диети 

Диети с бърз ефект, които обещават резултати за кратко време ви блазнят и присъстват често в ежедневието ви? Ако все още не сте се убедили колко безсмислени и неефективни са те, време е да го направите. 

Краткотрайните диети нямат нищо друго освен йо-йо ефект, който не само не ви помага да отслабнете и да задържите килограмите, но и кара метаболизма ви да се забавя. Не само това, но диетите с йо-йо ефект имат и пагубен ефект върху цялостното здравословно състояние, като повишават риска от различни заболявания и хормонален дисбаланс. 

Не пиете достатъчно вода 

Добрата хидратация е неизменна част от метаболитните процеси. Ако не пиете достатъчно вода, метаболизмът се забавя, затруднява се разграждането на хранителни вещества и усвояването на макро- и микроелементите, витамините, минералите, антиоксидантите. Пиенето на повече вода е важен компонент от метаболизма и е неизменна част от множеството функции, които съвместява тази сложна система от процеси.  

Коментирай
Здраве и красота