За дома

3 рецепти за бърз метаболизъм

Направете си яйца в чушки

05.04.2024г. / 19 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако попитате някого: „Каква е тайната на красивата фигура?“, може би един от първите отговори, които ще получите е: „Добрият метаболизъм.“ Всички сме чували това твърдение и мнозина от нас се опасяват точно от обратното.

Прекаляването с вредни храни и напитки, стресът, замърсената градска среда – всички тези фактори могат да претоварят черния ни дроб. Това може да доведе до забавяне на метаболизма и невъзможността да се отървем от излишните килограми.

В следващите редове ви предлагаме няколко рецепти, които могат да ви помогнат да ускорите обмяната на веществата си. Ето ги и тях:

Сьомга с аспержи, горчица и мед

Необходими продукти:

  • 4 филета от сьомга (около 170 г всяко);
  • 1 връзка аспержи;
  • 1 с. л. масло;
  • 1 с. л. кафява захар;
  • 2 с. л. дижонска горчица;
  • 1 с. л. мед;
  • 1 с. л. соев сос (с намалено съдържание на сол);
  • ½ с. л. зехтин;
  • 1 скилидка чесън (по желание);
  • пармезан за поръсване.

Свързани статии

Загрейте предварително фурната на 200 градуса (можете да готвите и в еърфрайър). В подходяща тавичка поставете хартия за печене. В малка купичка поставете маслото и захарта. Затоплете ги в микровълнова фурна за около 30 секунди. Добавете горчицата, меда и соевия сос. Овкусете рибата със сол и пипер и сложете да се пече с кожата надолу. До нея сложете и аспержите, като ги подправите с малко сол, черен пипер и няколко капки зехтин. Поръсете с пармезан. Печете за около 4-5 минути, като след това обърнете и намажете с маринатата с четка. Печете отново за около 5 минути. След като стане готова, обърнете отново и изсипете останалата част от маринатата. За приготвянето на тази рецепта ще са ви необходими около 12 минути.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
КокоНийч/СаутБийч ( преди 3 седмици )
Аз ям само wild caught salmon. Или сок ай, или кинг. Норвежката сьомга от развъдници е изключително вредна и пълна с пестициди(от храната на рибата). Аспергъс на грил ги препоръчвам..стават много ок, с олио и чесън оваляниНе е лоша рецептата като цяло обачеБих изключил соевия сос, който е пълен джънк и меда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Маруся Ангелова ( преди 6 месеца )
Съгласна съм с баба Гинка Аз да не съм уелската принцеса.Броя си стотинки те до всяка пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Баба Гица ( преди 6 месеца )
Да, това са рецепти за бърз метаболизъм за кралски особи.Няма ли нещо за обикновени хора?Сьомга,аспержи,златно мляко,чия .Вие нормални ли сте?Колко хора ядат тези неща в България?Имате ли представа колко е болен и неизвергнат този народ? Вие сте цинични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар