Здраве и красота

Мъдри начини да задържите килограмите след отслабване

Как да запазите стройната фигура след диета

29.02.2024г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Мъдри начини да задържите килограмите след отслабване

Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете. Трудно е, защото трябва да се изправите срещу самите себе си и тялото си, което ще направи всичко възможно да ви се противопостави. 

Но още по-трудно е да задържите постигнатото тегло. Килограмите могат да се върнат толкова бързо, колкото са били свалени, ако допускате някои грешки. Йо-йо ефектът след диети е един от най-често срещаните феномени, които блокират постигнатите резултати и ви карат да изпадате в отчаяние. 

Но има някои хитрини, с които всеки ден да се борите неусетно с риска от връщане на килограмите. 

Кои са мъдрите начини да задържите теглото си след отслабване, без да се тормозите?

Пълнете чинията си с повече зеленчуци 

Зеленчуците са един от най-здравословните избори, които можете да направите. Те са бедни на калории и с по-ниско съдържание на въглехидрати от която и да е друга храна, включително плодовете. Те са богат източник на фибри, които засищат и спомагат за балансирането на кръвната захар, холестерола, теглото. Ако направите зеленчуците основна част от чинията си на всяко хранене, ще се радвате на красива фигура. 

Контрол на големината на порциите 

За да задържите теглото си е важно да контролирате порциите, които изяждате. Преяждането със сигурност е лоша стратегия, която бързо ще ви върне свалените килограми. Ако подхождате мъдро към всяка чиния и се стремите съзнателно да контролирате големината на порциите и вида калории, които приемате, ще се увенчаете с дълготраен успех по отношение на теглото. 

Движете се колкото се може повече 

Ако добавите повече движение в ежедневието си, това със сигурност ще ви помогне да запазите теглото си, а фигурата си стегната. Редовните тренировки, ходенето пеша, въздържанието от ескалатори и асансьори е начин да се движите повече всеки ден, като това ще ви помогне не само да задържите килограмите, но и ще подобри здравословното ви състояние във всяко отношение. 

Свързани статии

Не изключвайте храни 

Една от най-лошите стратегии е пълното изключване на някои храни, особено лакомствата. Ако си повтаряте, че никога повече няма да ядете нещо забранено, рискът да нарушите обещанието си е голям. Вместо това гледайте по-реалистично на нещата и не си забранявайте нищо. Позволявайте си по някоя малка награда от време на време. Така ще намалите желанието да се нахвърлите безконтролно върху някое лакомство, което е далеч по-лошо. 

Никога не бъдете крайни

Крайностите не са добър съветник. Всичко е в баланса и златната среда. Бъдете разумни, следете за правилните пропорции между различните хранителни вещества и макроелементи. Не се ограничавайте от цели групи макроси, например изключване на въглехидратите или мазнините изцяло от менюто. Някои модерни диети предлагат именно такива стратегии, които обаче в дългосрочен план могат да имат йо-йо ефект или да повлияят негативно на здравословното ви състояние. 

Не допускайте да прегладнявате 

Друга много популярна и също толкова лоша стратегия е гладуването. Ако мислите, че пропускането на хранене или дългото въздържане от прием на храна ще ви помогне да намалите приема на калории, грешите. В краткосрочен план това може да работи, но в дългосрочен прегладняването крие риск от рязко нахвърляне на вредни и калорични храни. Вместо това просто не допускайте да огладнеете прекалено, за да се предпазите от преяждане и връщане на килограмите.  

Коментирай