Здраве и красота

Как да подобрите енергийните си нива

Чаша зелен чай помага

19.03.2024г. / 15 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневието на повечето хора е динамично, натоварено с куп отговорности от различен характер. Има дни, в които се чувстваме енергични, но има и такива, в които умората сякаш ни е превзела. Липсата на енергия и желание за любимите ни занимания се натрупва във времето. Добрата почивка и пълноценният сън са в основата на това да се чувстваме дейни. Но когато не сме си ги осигурили, търсим начин да се ободрим. 

Вижте 10 лесни стъпки, с които да подобрите енергийните си нива. 

1. Бъдете добре хидратирани. Дехидратацията може да намали енергийните ви нива и да ви накара да се чувствате мудни. Добрата хидратация за деня включва поне 8 чаши вода. Консумацията на фрешове, чайове, кафе, са просто допълнителен прием на течности. Водата е от съществено значение за редица функции в човешкото тяло. 

2. Внимавайте с консумацията на сладкиши и тестени изделия. Сутрин или в ранен следобед, винаги ни се дояжда нещо сладичко или тестено. Любимите ни вредни храни често ни карат да се чувстваме след консумацията им не само по-гладни, но и по-уморени.

Свързани статии

3. Управлявайте стреса. Хроничният стрес може да изтощи енергийните ни резерви и да ни накара да се почувстваме изтощени. Редовната спортна активност, хобитата, йогата, медитация, помагат да намалим ежедневното напрежение.

4. Ограничете приема на кофеин и захар. Докато кофеинът и захарта могат да осигурят временно повишаване на енергията, те често водят до сривове по-късно. Невинаги поредната чаша кафе действа ободряващо, а в същото време натоварва нервната система.

5. Практикувайте дълбоко и бавно дишане. Вдишайте бавно, задръжте 1 секунда и издишайте отново бавно и дълбоко. Направете няколко повторения. Смята се, че този тип дишане може да подобри енергийните ни нива.

Свързани статии

6. Хапнете шепа шамфъстък или други ядки. Те са богати на полезни протеини и антиоксиданти, поддържащи клетките. Освен това ни засищат и дават енергия.

7. Пийте зелен чай. Чаят има по-малко кофеин за разлика от кафето и е богат на полезни растителни химикали.

8. Поднесете под носа си шишенце с масло от мента. За аромата на мента се смята, че подобрява паметта и повишава бдителността.

Свързани статии

9. Избягвайте тютюнопушенето и пасивното пушене. Димът от цигарите е изключително вреден и увеличава риска от множество здравословни състояния като рак на белия дроб, сърдечни заболявания и инсулт. Известно е, че токсините и катранът в дима също намаляват ефективността на белите дробове. С течение на времето това може да намали количеството кислород, транспортирано в тялото ви, което ви кара да се чувствате уморени.

10. Ограничете консумацията на алкохол. Пиенето на алкохол е друг навик след пушенето, който може да ви накара да се почувствате уморени. Консумиран вечер, той нарушава качеството на съня.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 1 месец )