Здраве и красота

6 техники, които действат мигновено при стресова ситуация 

Степенувайте стресовите ситуации

12.02.2024г. / 16 03ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стресът е неизменна част от нашето ежедневие. Но може би вместо да се опитваме да го избягваме, трябва да се научим как правилно да го управляваме, за да успеем да се справим с него и последствията му. Споделяме няколко прости антистрес техники, с които да успеете да направите това. 

Направете пауза и си поемете дъх 

Когато забележите, че сте в стресова ситуация, спрете за момент. Отделете минута, за да отпуснете мускулите си и поемете дъх дълбоко, съзнателно. Умът и тялото са свързани и вашите дихателни ритми могат да повлияят на емоциите ви, така че съсредоточаването върху дъха ви може да ви помогне да успокоите тялото и ума си.

Фокусирането върху забавянето на дишането може да върне тялото в състояние на покой“, казва Нийна Лал, лицензиран клиничен социален работник и терапевт в онлайн групова терапия.

„Дихателните упражнения са може би най-достъпният механизъм за справяне със стреса, така че бих препоръчала да започнете оттам“, допълва тя. Поемането на въздух може да ви помогне да натиснете бутона „нулиране“, създавайки малък „джоб“ между вас и стресиращата ситуация.

Свързани статии

Примирете се с нещата, които не можете да промените 

Някои източници на стрес са неизбежни. Не можете да предотвратите или промените стресови фактори като смъртта на любим човек, сериозно заболяване или национална рецесия. В такива случаи най-добрият начин да се справите със стреса е да приемете нещата такива, каквито са. Приемането може да е трудно, но в дългосрочен план е по-лесно, отколкото да се противопоставяте на ситуация, която не можете да промените.

Не се опитвайте да контролирате неща, които не могат да бъдат контролирани 

Много неща в живота са извън нашия контрол, особено поведението на другите хора. Вместо да се стресирате заради тях, съсредоточете се върху нещата, които можете да контролирате, като например начина, по който избирате да реагирате на проблемите.

Делегирайте отговорност

Не е нужно да правите всичко сами, независимо дали у дома, в училище или на работа. Ако други хора могат да се погрижат за задачата, защо да не ги оставите да направят това? Освободете се от желанието да контролирате или наблюдавате всяка малка стъпка. Така ще се освободите от ненужния стрес в процеса и ще бъдете по-спокойни. Можете да приложите този трик както в момента на стресовата ситуация, така и в дългосрочен план. 

Свързани статии

Степенувайте стресовите ситуации

Когато всичко изглежда така, сякаш се случва наведнъж, трябва да сортирате стресорите си точно както бихте направили, ако отидете в спешното отделение.

„Персоналът там трябва да сортира спешните случаи според нивото на сериозност и неотложност на въпроса“, това споделя Лена Суарес-Анджелино, социален работник и консултант.

„За да се възползвате от това, трябва да направите кратка пауза, за да можете да погледнете всичко, което ви стресира“, казва тя. „Опитите да се справите с всичко отчетено в съзнанието ви, може да направят това невъзможно.“

Свързани статии

Дъвчете дъвка

Ако имате подръка дъвка (особено такава с аромат), дъвчете я поне три минути. Едно проучване между 101 възрастни установило, че хората, които дъвчат дъвка по време на работа, имат по-слаба реакция на стрес. Друго проучване пък установило, че е необходимо енергично дъвчене, за да се постигне облекчаване на стреса.

Коментирай