Здраве и красота

Защо рапичното олио е така полезно

Причини да го използвате като алтернатива на слънчогледовото олио

05.08.2023г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рапичното олио е един здравословен избор, който можете да направите. Редица заболявания и проблеми с теглото се дължат на приема на прекалено много наситени и трансмазнини. Те се съдържат в рафинираните масла за готвене и овкусяване.

Рапичното олио не се причислява към тях, защото то съдържа множество полезни хранителни вещества и мастни киселини, борещи се именно с тези здравословни проблеми.

Олио от тиквени семки и ползите му за здравето

Защо рапичното олио е така полезно и е добре да се използва като алтернатива на най-масовите мазнини за готвене?

Омега-3 и омега-6

Рапичното олио съдържа полезните мастни киселини омега-3 и омега-6. Това го прави здравословно за сърдечносъдовата система, контрола на холестерола и кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Висока точка на кипене

Не всички масла и мазнини са подходящи за готвене, защото някои имат ниска точка на кипене и поради тази причина е по-добре да се използват за сурови ястия и овкусяване. Рапичното олио обаче има точка на кипене 242 градуса по Целзий, което го прави идеално за готвене.

Здравословни заместители на олиото

Подходящо за овкусяване на салати и студени ястия

Рапичното олио е добър избор и за овкусяване и подправяне на студени, сурови ястия и салати. Неговият вкус е прекрасен и добавя златна нотка и аромат към всяка рецепта.

Богато на витамини

Рапичното олио съдържа ценните витамини Е и К. Те са мастноразтворими витамини, които играят съществена роля в редица процеси в организма. Витамин К съдейства за правилното протичане на съсирването на кръвта, синтеза на костно вещество и костен мозък.

Витамин Е пък е мощен антиоксидант, който контролира правилното делене на клетките и участва в превенцията на образуване на ракови клетки. Важен е и за кожата, косата, ноктите.

4 причини да готвите с олио от оризови трици

Намалява холестерола

Рапичното олио има свойството да контролира лошия холестерол. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Редица заболявания се дължат на висок холестерол. Ако премахнете наситените мазнини от храненето си и добавите полезните им алтернативи, ще ви е по-лесно да управлявате холестерола си.

 

Коментирай
Свободно време