Здраве и красота

7 храни за добра памет и концентрация

Какво помага да подобрите мозъчната функция

13.04.2024г. / 05 30ч.
Илияна Николова
7 храни за добра памет и концентрация

Ако имате проблеми с паметта и концентрацията, не бързайте да се обръщате към гинко билоба за помощ. Храната може да ви помогне повече, отколкото предполагате. Има някои храни, които имат особен принос в подобряване на паметта и концентрацията. Те могат да са ви от полза да подобрите цялостната работа на мозъка, така че да ви бъде от полза в работата и ежедневните ангажименти и задачи. 

Кои са храните, които имат свойството да подобряват паметта и концентрацията?

Боровинки

Боровинките и горските плодове като цяло съдържат огромно количество антиоксиданти. Те са прекрасно средство да стимулирате работата на мозъка и нервната система, а това от своя страна подобрява паметовите процеси, оказвайки влияние върху услужливостта на паметта и усвояването на нова информация. Редовната консумация на боровинки намалява риска от болест на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания на нервната система. Витамините и минералите в тях са от голямо значение за процесите в мозъка, отговарящи за паметта и концентрацията. 

Кафе 

Кафето е стимулант за нервната система, който ободрява и освежава. То също е богато на антиоксиданти и минерали, които подобряват паметта и концентрацията. Пиенето на 2-3 чаши кафе на ден ви прави по-бдителни, дееспособни, енергични и добре концентрирани в това, което правите. 

Авокадо 

Авокадото е много богато на полезни мазнини и фибри. Тази изобилна комбинация от вещества подобрява паметта, подхранва мозъка и помага в концентрацията, продуктивността, бодростта. Авокадото дава много енергия и ситост през целия ден. 

Мазни риби 

Мазните риби са един от най-ценните източници на омега-3. Освен това те доставят завидно количество чист протеин на организма, което е от огромна важност за процесите в мозъка, но и във всяка клетка. Сред мазните риби са сьомгата, скумрията, рибата тон, сардините. 

Свързани статии

Ядки 

Ядките са много полезни за нервната система и функциите на мозъка, защото съдържат множество фибри, мазнини и протеини. Те са и богат източник на витамин Е, който по същество е антиоксидант, борещ се с възпаленията в клетките на нервната система и подобряващ функциите ѝ. 

Яйца

Яйцата са полезни за паметта и концентрацията заради богатството си на протеини и мазнини. Дават много енергия, усещане за ситост, намаляват възпаленията в клетките, което подобрява функциите на мозъка. 

Сложни въглехидрати 

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Тялото ни е устроено така, че да черпи енергия най-бързо и лесно от въглехидратите. Важно е обаче какви точно въглехидрати включваме в храненето си. Сложните въглехидрати са най-добрият избор, защото те съдържат много фибри, които забавят усвояването им. Така се осигурява бавно и постоянно освобождаване на енергия, кръвната захар се поддържа стабилна, възпаленията в клетките се потискат. Всичко това прави работата на мозъка по-лесна и качествена. 

Коментирай