Здраве и красота

Защо репичките са суперхрана

Сезонът на репичките е тук - възползвайте се

05.04.2024г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Защо репичките са суперхрана

Сезонът на пролетните зеленчуци и плодове е тук. Време е да се възползваме от тяхното разнообразие и богатство, защото сезонните продукти носят изключителни и незаменими ползи за организма благодарение на наситеността си на витамини и минерали. 

Репичките са именно един такъв прекрасен пример за сезонна суперхрана, която обаче често остава подценена. Това е голяма грешка, защото репичките съдържат огромно разнообразие от полезни хранителни вещества, имащи прекрасен ефект върху здравето. 

Защо репичките са сезонна суперхрана?

Изключително богатство на фибри 

Репичките съдържат неподозирано количество фибри за малкия си размер. Фибрите са ценен хранителен макроелемент, който дава енергия, балансира кръвната захар, контролира холестерола, поддържа сърдечносъдовата система в добро състояние, стимулира работата на червата и метаболизма. Изобщо фибрите са безценни и е добре да ги включвате в храненето си всеки ден. 

А репичките са чудесен пример за богата на фибри храна, която хем дава енергия, хем е бедна на калории и няма почти никакъв риск да навреди на фигурата ви независимо от количеството. 

Свързани статии

Против запек 

Ако страдате от нередовно изхождане или раздразнение на дебелото черво, репичките могат да ви помогнат да облекчите състоянието си. Те помагат при подуване на корема, газове, тежест, запек, защото подхранват чревните бактерии, стимулират работата и движенията им. Резултатът е добро храносмилане и ускорен метаболизъм. 

Антиоксиданти 

Репичките са първенец по съдържание на антиоксиданти сред зеленчуците. Заради това те успешно потискат възпаленията в тялото, стимулират правилното делене на клетките, допринасят за силен имунитет, красива, стегната и млада кожа. 

Понижават риска от диабет 

Комбинацията от фибри и антиоксиданти в репичките наред с минималното количество захари прави този превъзходен зеленчук страхотен помощник в борбата с диабета. Репичките балансират кръвната захар, предпазват от глад за сладко, дават много енергия и потискат възпаленията. Те подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което е важен фактор не само в контрола на диабета, но и в превенцията му. 

Свързани статии

Полезни против рак 

Благодарение на огромното количество антиоксиданти в състава си репичките са много добър помощник в борбата с рака и превенцията му. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото, които са един от основните причинители на изменения в клетките, възпаления, създаващи предпоставка не само за рак, но и за хронични заболявания. 

Намаляването на оксидативния стрес в клетките е от съществено значение за превенцията на рак, както и за забавянето на стареенето на целия организъм. 

За здрав черен дроб 

Репичките подобряват функциите на черния дроб. Антиоксидантите, фибрите и минералите в тях действат детоксикиращо и стимулират прочистването на този така важен за здравето и живота орган. Ако консумирате репички редовно, черният ви дроб ще е добре детоксикиран и прочистен от натрупвания на мастни клетки – една от основните причини за затрудненото му функциониране. 

Коментирай