Здраве и красота

Хапвайте репички за детокс на организма и здраво сърце

За какво още са полезни хрупкавите зеленчуци

13.03.2024г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са вкусни и хрупкави и част от нашата трапеза през пролетта и лятото. Репичките! Зелената салата ги обича, но са подходяща добавка и към други салати, а вкусът им винаги ни освежава. Те добавят не само приятен и леко пикантен вкус, но имат многобройни ползи за здравето. 

Вижте няколко причини да ги хапвате по-често.

Репичките са богати на полезни хранителни вещества. Освен това са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави отличен избор за здравословното ни меню за добра форма. Консумацията им ни осигурява витамини C, K и фолат, допринасяйки за цялостното здраве и жизненост.

Полезни са за здравето на храносмилателната система. Репичките са отличен източник на полезни фибри, които насърчават здравословното храносмилане. Фибрите подпомагат редовното изхождане, намаляват риска от запек и поддържат добре функциониращата храносмилателна система. Известно е, че репичките благоприятстват и растежа на полезни чревни бактерии. 

Свързани статии

За силен имунитет. Репичките ни осигуряват добри количества на витамин С. Той е антиоксидантен витамин, който помага за защитата на клетките от увреждане, намалява възпалението и укрепва защитните сили на тялото срещу болести и инфекции. Репичките съдържат и цинк, който допълнително подобрява имунната функция.

Свързани статии

Полезни са за сърдечното здраве. Консумацията на репички може да има положително въздействие върху здравето на сърцето, сочат западни изследвания. Това се дължи на естествените съединения, като антоцианини, флавоноиди и на минерала калий, съдържащи се в тях, които помагат за регулиране на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания. 

Спомагат за детоксикацията на организма. Репичките са известни със своите естествени диуретични свойства, които помагат за елиминирането на токсините от тялото. Това допринася за поддържането на черния дроб и неговите процеси на детоксикация.

Свързани статии

Полезни са за кожата. Храната, която консумираме всеки ден, оказва влияние върху състоянието на кожата ни. Антиоксидантите в репичките, като витамини С и А, поддържат здрава и сияйна кожата. За тях е известно, че помагат в борбата със свободните радикали, забавят процеса на стареене и поддържат кожата млада и свежа.

Хидратират организма. Хидратирането на тялото става не само чрез консумацията на вода и други полезни напитки, но и на определени плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на вода. Репичките са от тези, които също допринасят за по-добрата ни хидратация.

Полезни са за здравето на костите. Репичките са богати и на витамин К, който е друг хранителен елемент от съществено значение за здравето на костите. За него е известно, че помага за усвояването на калция, допринасяйки за здравината и плътността на костите ни. 

Свързани статии

Коментирай