Здраве и красота

Какво се случва с червата, ако ядете пълнозърнест хляб

За ползите от него

02.04.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Какво се случва с червата, ако ядете пълнозърнест хляб

Хлябът е не просто храна, той е традиция и обичай за много култури по света. Той присъства на трапезата всеки ден в различни форми и е част от менюто, придружавайки всяко от основните хранения за деня. 

Но ако се опитвате да отслабнете и да контролирате кръвната си захар например, вероятно сте отказали хляба и тестените храни изцяло. Тестените изделия от бяло брашно са с висок гликемичен индекс, което означава, че предизвикват висок и рязък скок в нивата на кръвната захар. 

Но не всеки хляб е с такъв негативен потенциал. Пълнозърнестите хлябове и хлябът с квас имат невероятни ползи за здравето и особено за червата. 

Пълнозърнестите хлябове и квасеният хляб съдържат множество неразтворими фибри, което е много важен фактор в контрола на кръвната захар, холестерола, теглото. Неразтворимите фибри ускоряват движенията на червата, подхранват бактериите в тях, подобряват редовността на изхождането. Това е много важно от гледна точка на детоксикацията на дебелото черво и целия организъм. 

Метаанализ на данни от 2020 година, публикуван в Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture и цитиран от healthdigest.com установява, че пълнозърнестите храни насърчават растежа на бифидобактерите и лактобацилите в червата. Те са от голямо значение за чревния баланс, защото защитават лигавицата на червата, борят се с инфекциите, потискат възпаленията. Пълнозърнестите храни намаляват и растежа на вредните бактерии, като например ешерихия коли и клостридии в червата. 

Свързани статии

Хлябът от квас е богат на сложни въглехидрати, протеини и също така пробиотични бактерии благодарение на ферментиралия квас в него. Това не само подобрява храносмилането, изхождането и детоксикацията, но и работата на имунната система. 

Имунитетът е пряко свързан със състоянието на чревната флора. Колкото по-стабилна е тя, толкова по-добре работи имунната система и осигурява не само качествена защита на организма от външни патогени, но и успява да се справи с потенциално опасни процеси вътре в клетките при клетъчно делене. 

Именно поради тези причини пълнозърнестият хляб и хлябът от квас са един от най-добрите избори, които можете да направите в храненето. Ако сте решили, че всякакъв вид тестени изделия са ваш враг и сте ги изключили напълно от менюто си, помислете пак. Не всеки хляб ви вреди. Това се отнася предимно за тестените изделия, приготвени от бяло рафинирано брашно. То е лишено от хранителна стойност за разлика от пълнозърнестото. 

И в този смисъл редовното хапване на пълнозърнести и квасени храни е много здравословен подход в храненето.  

Коментирай