Здраве и красота

Защо хлябът с квас е сред най-полезните?

Той подпомага здравето на сърцето 

14.03.2024г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички знаем колко калорично и вредно е бялото брашно и респективно – белият хляб – и как почти няма диета, която да насърчава консумацията му. За разлика от тях обаче някой други разновидности се славят не само с хранителните си, но и със здравословните си стойности. Хлябът с квас е доста популярен и на пазара се появиха много производители и пекарни, които го предлагат. Но защо да изберем именно него? Ето и няколко причини:

Той е добър вариант за хората с чувствителност към глутен

По-дългото време за приготвяне на хляб с квас означава, че голяма част от протеиновия глутен се разгражда на аминокиселини, преди да го консумирате. Обстойното разточване, месене и други стъпки на приготвяне означава, че е по-лесно за ядене и смилане, особено ако имате лека чувствителност към глутен. 

Свързани статии

Хлябът с квас е богат на полезни бактерии 

Лактобацилус е вид бактерия, открита в хляба с квас. Тя е в по-голямо количество, в сравнение с другите видове хляб и води до по-високи нива на млечна киселина. Това е важно, защото означава, че така има по-малко място за фитинова киселина, която може да бъде потенциално опасна. По-големите количества млечна киселина също водят до по-лесно храносмилане и възможност за усвояване на повече минерали.

По-малко консерванти

Хлябът с квас съдържа оцетна киселина, която предотвратява развитието на мухъл. Такъв хрляб се запазва естествено, което означава, че не са необходими големи количества консерванти, за да бъде той дълготраен.

Квас.

Този вид хляб е прекрасен източник на енергия 

Направен от пшеница, хлябът с квас подхранва производството на добри бактерии в червата ви – подобно на инулина и олигозахаридите, намиращи се в лука, праза, бананите, чесъна, аспержите и т. н. 

Свързани статии

Той е хранителен 

Закваската съдържа различни витамини и хранителни вещества, което я прави изключително полезна за вашето ежедневно здраве. Хлябът с квас има малки до умерени количества желязо, манган, калций, B1-B6, B12, фолат, цинк, калий, тиамин, ниацин, рибофлавин, селен, магнезий, фосфор и витамин Е. В сравнение с други видове хляб, хлябът с квас запазва много от хранителните вещества, които са преработени и премахнати от другите видове хляб.

Хлябът с квас подпомага метаболитното ви здраве

Квасеният хляб има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други неферментирали хлябове. Това ще доведе до по-ниско и по-бавно покачване на кръвната захар в сравнение с другите видове хляб (особено ако е пълнозърнест хляб с квас). Това означава по-добър контрол на кръвната захар и по-дълготрайна енергия за хората с метаболитни проблеми и заболявания (като диабет тип 2), както и за тези без диагнози (минимизирането на честите резки пикове и спадове на кръвната захар е от полза за всички).

По отношение на наличността и усвояването на хранителни вещества, закваската също има предимство. Ферментацията помага да се увеличи бионаличността на витамини от група В в хлебните продукти и дори може да увеличи количеството на витамин B12, присъстващ в крайния продукт. Този процес помага за разграждането на антихранителни вещества като фитиновата киселина, която може да попречи на усвояването на важни минерали (като желязо). Всъщност някои доказателства сочат, че ферментацията на закваската може да намали съдържанието на фитинова киселина в хляба с над 70%. 

Свързани статии

Квасеният хляб подкрепя здравето на сърцето 

Съдържанието на фибри, калий, фосфор и натрий в хляба с квас поддържа здравословна за сърцето диета. Разтворимите фибри, намиращи се в хляба с квас, се свързват с хранителния холестерол в тънките черва и помагат на този вид мазнина да премине през организма, вместо да се абсорбира. Това помага за предотвратяване на атеросклероза или натрупване на плаки по вените и артериите, свързани с дългосрочните високи нива на холестерол. Освен това калият, фосфорът и натрият са основни електролити в тялото, които помагат за поддържане на здравословен сърдечен ритъм.

Свързани статии

Коментирай