За дома

Как да отличим качествения хляб?

Най-търсеният хляб у нас е „Добруджа“, но расте интересът към нови вкусове

02.02.2024г. / 16 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Kaufland.

Снимка: Kaufland.

Българинът все още предпочита да консумира класически хляб по традиционни рецепти. Най-търсеният хляб е „Добруджа“, но расте интересът към нови вкусове и различни видове хляб. Търсенето му е целогодишно, а през 2023 г. се е повишил интересът към пакетирания хляб с 12%, отчитат от Kaufland. Данните бяха представени на публичната дискусия „Нека поговорим за качеството на храната“, която ритейлърът провежда за втора поредна година.

Конкретната среща беше посветена на качеството на хляба и хлебните изделия, а участие в нея взеха специалисти по качеството и технология на хляба. Модератор на дискусията беше дългогодишният журналист и експерт по темите, свързани с качеството, Биляна Гавазова.

За изминалата година ритейлърът е реализирал на пазара над 64 млн. броя хляб, в това число пакетиран и прясно изпечен. Чувствително се е повишил и интересът към прясно изпечените артикули, предлагани в пекарната на Kaufland – с близо 20%. Данните на ритейлъра показват, че потребителите имат висока удовлетвореност от асортимента на пекарна – 90%, а клиентите имат все по-голям интерес към донътите и закуските, предлагани от веригата.

Най-търсените артикули са кроасанът с масло, баничката със сирене и извара и бялата багета, следвани от хляба със семена. От донътите най-предпочитан е с шоколад. Баницата се търси целогодишно, но с най-голям пик около празниците. За да отговори на търсенето на клиентите, ритейлърът предлага на своята пекарна богато разнообразие от изделия с натурални съставки като квас, малц, ръжено брашно и протеинови съставки, както и продукти с печат „clean label“, които не включват ГМО, хидрогенирани мазнини и изкуствени добавки.

11 от артикулите от пекарната на ритейлъра получиха печат за качество от независимия институт за сертификация на хранителни стоки – TÜV NORD България. Официалното връчване на отличието протече в рамките на публичната дискусия.

За да заслужат отличието, продуктите преминават през 4-степенен контрол на качеството, който включва изследвания в независими акредитирани лаборатории, посещение в хипермаркетите от тайни клиенти, изненадващи посещения при производителите и проверка за съответствие със заложените спецификации на продуктите.

Като лидер на пазара, през чиито магазини седмично преминават над 1 млн. клиенти, ние ясно осъзнаваме отговорността, която носим към тях, и затова непрекъснато увеличаваме гаранциите за качество, включително и чрез сертификация на ключови продукти и процеси. Неведнъж сме казвали, че инвестицията в качествен контрол и сертифициране на асортимента е инвестиция в доверието на нашите клиенти. С новия сертификат ТÜV NORD искаме отново да уверим нашите клиенти в качеството на продуктите, които избират от нашата Пекарна“, подчерта по време на събитието Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България.

Какви характеристики има качественият хляб?

Качественият хляб е произведен от качествени житни култури. Най-важно за потребителите, когато избират хляб, е да разнообразяват менюто, защото в различните видове хляб има различни хранителни вещества, важни за правилната функция на организма“, отбеляза д-р инж. Илиана Лазова-Борисова от Селскостопанската академия по време на дискусията.

Тя отбеляза, че хлябовете със семена имат високо съдържание на растителен протеин, а тези потребители, които нямат здравословна необходимост да консумират безглутенов хляб, не е препоръчително да го консумират постоянно, защото организмът им привиква и губи способността си да обработва житни култури.

Коментирай